Vi ses på Loket
Foto: Kristina Wirén
Hälsa | Mötesplats

Vi ses på Loket

På aktivitetshuset Loket i Emmaboda sjuder det av liv. Här möts medlemmar i SPF Seniorerna för att fika, umgås och spela pingis. Fikat är billigt, men samvaron värd sin vikt i guld.

Tidningen Senioren
Publicerad 2016-08-02

I Emmaboda satsar man på äldres sociala behov. En del i satsningen är allaktivitetshuset Loket, ett tidigare ålderdomshem som idag är mötesplats för alla åldrar. SPF Seniorerna träffas där för både styrelsemöten, umgänge och aktiviteter.
Den här dagen är flera medlemmar från Emmabodaföreningen på plats i ett av rummen. I en samlingssal utanför är det allsång för äldre, men tonerna av Evert Taube når inte in till deras rum, där de ska ha högläsning.

Livliga samtal

Solveig Hultqvist läser högt för den samlade skaran om författaren Vilhelm Moberg, som är från bygden. Gänget som samlats lyssnar koncentrerat. Läsning är uppskattat och brukar leda till livliga samtal.
– Det var trevligt när vi läste en bok om 1900-talet eftersom vi har upplevt mycket av det boken handlade om, säger Maj Wistrand.
Hon och maken Sven Wistrand är trogna besökare på träffarna med SPF Seniorerna.
– Det är många man har lärt känna genom föreningen och även genom andra pensionärsföreningar som är här, säger Sven Wistrand.

Lyxfika på fredagar

Maj väver i en vävsal på Loket och Sven spelar pingis med ett gäng SPF-herrar. De spelar varje fredag. Efter bordtennisen är det några som tar ett bastubad. Hela gänget brukar fika tillsammans. På fredagar brukar det finnas bakelser i kaféet, då blir det lyxfika.
– De har fredagsmys, säger Maj Wistrand om makens och hans pingispolares tradition.
Pingisgänget är några herrar i olika åldrar, en del av dem har träffats i 15 år för att spela tillsammans. Roy Hammar har varit med sedan starten.
– Pingis är den bästa motion som finns, eftersom hjärnan också får motion när man ska hålla reda på bollarna, säger Roy Hammar.
De tycker om gemenskapen, att man både får vara social och röra på sig. Medan två spelar, kan de andra sitta och snacka.
– Pingis är lite lagom motion för gamla gubbar, säger Börje Karlsson.

Sol och vågskvalp

Under solfattiga vintern är det flera seniorer som vill njuta av värme och ljus i solparadiset Mauritsius, ett upplevelserum med 28-gradig värme, sandstrand, vågskvalp och fågelkvitter. I taket finns starka sollampor som simulerar sol.
Alla pensionärer, anhörigstödjare och närstående i Emmaboda kommun kan använda rummet utan kostnad. Värmen sägs lindra bland annat stelhet, led- och muskelvärk.
I byggnaden finns även motionsrum, kafé och restaurang.

Föredrag och artister

Solveig Hultqvist kommer gärna hit flera dagar i veckan, utöver träffarna med SPF Seniorerna. Det händer att hon äter lunch i restaurangen eller kommer dit för något arrangemang.
– Det är aktiviteter här nästan varje dag och inte bara för äldre. Jag brukar gå på olika föredrag eller lyssna på artister som sjunger, säger Solveig Hultqvist.
Fika är en viktig del i sammankomsterna. Kaffe och kaka är föremål för diskussion denna kaffestund. Det är kommunens bak- och servicegrupp, en del av daglig verksamhet, som bakar till kaféet på Loket.
Det är mycket uppskattat att kaffet bara kostar fem kronor koppen, och att även mackor och kakor går att få för en billig peng.
– Ska man gå någon annanstans är det dyrt. Det är inte klokt vad de kan ta betalt för fikat på en del ställen, säger Inger Gustafsson.

Loket

En generations- och kulturöverbryggande mötesplats som har öppet alla dagar i veckan året runt. Loket samverkar med flera aktörer för ett varierat utbud. Där finns studiecirklar, tränings- och relaxrum, kafé och restaurang (med alkoholrättigheter) och mycket annat under samma tak. Här kan pensionärer aktivera sig och även vara med och ansvara för olika delar. Även asylsökande och nya invånare besöker Loket.

Dölj faktaruta

Samlande kraft

Medlemmarna i Emmabodaföreningen talar mycket varmt om Anneli Djerf, omsorgshandledare inom Emmaboda kommun, som arbetar på Loket. Hon är en samlande kraft, kommunicerar med alla aktörer och finns till hands på Loket.
– I samhället är det många gånger uppdelat, men här är tanken att alla ingår i en gemenskap. Här finns en samverkan för att berika många människors liv. Om vi får puls i huset och på möten ger det så mycket tillbaka till besökarna, säger Anneli Djerf.
Hon försöker alltid uppmuntra äldre att aktivera sig på olika sätt. Som när en man ville starta allsång, då kunde man genom kommunens omsorg göra det möjligt på Loket.
– Idén kom från början från en enskild person, men vi hjälper till att skapa möjligheter. Han är nu kassör för sammankomsterna. Det egna ansvarstagandet, inflytande och delaktighet är lika viktigt som aktiviteten, säger Anneli Djerf.
På Loket sker många spontana möten mellan olika grupper.
– Olika aktörer kommer hit och sociala nätverk skapas och behålls. Många äldre flyttar till särskilt boende och kan ändå komma hit där man har sitt nätverk, säger Anneli Djerf.

Emmabodamodellen

Loket är en del i Emmabodamodellen, ett arbetssätt som sätter individen i fokus och ser omsorgstagare som individer med olika förutsättningar, utgår från det friska och vill stimulera till en känsla av självständighet och skapa en meningsfull vardag.
– Omsorgsassistenterna jobbar med hur den enskilde vill lägga upp dagen, utifrån flexibilitet och biståndsbeslut. Personen får själv bestämma hur dags hen vill stiga upp och hur hen vill ha sin dag. Det finns inget givet schema, utan handlar om vad man vill göra under dagen, säger Annette Isaksson som är enhetschef inom äldreomsorgen i Emmaboda kommun.

Ingen stress

För att det ska bli kontinuitet i vem man möter är det bara sex omsorgsassistenter i varje arbetsteam.
– Personalen upplever ingen stress, de känner sig trygga, vilket gör att den enskilde också blir trygg, säger Anette Isaksson.
Loket är hjärtat i hela verksamheten. Chefer finns där och omsorgsassistenter utgår därifrån. Särskilt boende och trygghetsboende ligger i anslutning till Loket. Emmabodamodellen är omtalad och hela 85 kommuner har varit här på studiebesök.
Kaffet är urdrucket och SPF-gruppen skingras. Det skiljer från vecka till vecka hur många som kommer till sammankomsterna.
– Det spelar ingen roll hur många man är. Det viktiga är att man träffas, säger Inger Gustafsson.
– Ja, och löser världsproblemen! säger Sven Wistrand och skrattar.

Text: Anna Smedberg

Emmaboda-modellen

Ett arbetssätt inom Emmaboda äldreomsorg som började redan på 1980-talet, när några eldsjälar startade ett nytt tankesätt. Dagens medarbetare utvecklar och anpassar arbetet samtidigt som de förvaltar det. Det är ett salutogent synsätt, som innebär att se omsorgstagarna som individer, utgå från det friska och stimulera till en känsla av självständighet och meningsfullhet. Synsättet ska genomsyra varje del av omsorgen, från politiska beslut till arbetet som omsorgsassistenterna utför. Förra året gav kommunen ut en bok för att sprida sin modell om hur de arbetar inom äldreomsorgen.

Dölj faktaruta
Tidningen Senioren
Publicerad 2016-08-02
senioren-nr-5
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 5 / 2016. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas