"Vi vill ha möjlighet att få välja boende, vård och omsorgsinsatser, mat och dryck samt aktiviteter, vi vill bestämma över vår vardag."
Från ålderdomshem, pensionärslägenheter, sjukhem till särskilt boende-säbo, servicehus, kvarboende, demensboende, trygghetsboende. Hur ser framtidens boende ut? Hur ser framtidens vård och omsorg ut?
Fler typer av boende
De som flyttar till ett särskilt boende-säbo idag är multisjuka med stora vårdbehov, boendetiden ligger mellan 0,5-1år
Personer över 85 år ansöker om säbo för att de ej orkar bo kvar hemma men får avslag av biståndmyndigheten i kommunen. Allt fler går till domstol för att få plats i ett boende.
Det kan inte vara så att de som söker måste ha hemtjänst innan man får flytta till ett säbo. Det finns idag ett flertal äldre som inte har hemtjänst men känner att orken och tryggheten hemma börjar tryta och man vill då flytta till ett boende där man får lite service och kan känna sig trygg.
Gör det möjligt att välja
Vi, SPF Seniorerna i Järfälla anser att det måste finnas flera typer av boende för äldre, anpassade för olika behov av vård, omsorg och service. Mellanboende är en typ av boende som behövs. Människor över 85 år ska kunna söka sig till ett boende där det finns service, restaurang mm. Dessa mellanboendeplatser ska finnas i alla våra kommundelar.
Värdegrunden som är lagstadgad där trygghet, medmänsklighet och omsorg finns definierade måste vara gällande när beslut om nya boenden ska tas.
Varje person har egna erfarenheter och kunskaper med sig genom livets resa. Var och en av oss ska få leva tills man dör. Självständighet inflytande över insatser, ett värdigt bemötande, respekt, ja, så vill vi alla att det ska vara. Vi vill ha möjlighet att få välja boende, vård och omsorgsinsatser, mat och dryck samt aktiviteter, vi vill bestämma över vår vardag.
Det måste finnas en större valfrihet.
Anita Gröning-Persson, ordförande SPF Järfälla
Ann Hedberg Balkå, styrelseledamot SPF Järfälla