Superenkla, frasiga biffar som kan varieras med olika kryddningar blir till en nyttig middag ihop med en färgrik sallad och fräsch yoghurtdipp.
Det här receptet lagade Anna Henning Moberg åt Bengt-Åke Hellman, efter att han efterlyst tips på vegetarisk mat för en person.
Bengt-Åkes kommentar:
– Jag gör vegetariska biffar ibland, men oftare när jag hade barn hemma. De här var enkla att göra och goda ihop med salladen och dippen. Jag tänker ofta på innehållet i maten, att det ska vara allsidigt och nyttigt, och det var det här.
Recept för en person
Biffar
1 dl vita bönor (smörbönor)
2-3 kokta, kalla potatisar
4 msk kallpressad rapsolja
1 tsk timjan
2 tsk spiskummin
2 msk potatismjöl
salt och peppar
4 msk ströbröd (använd gärna panko, asiatiskt ströbröd)
Mosa ihop bönor, potatis och hälften av oljan med en gaffel eller stavmixer. Tillsätt kryddor och potatismjöl, blanda ordentligt och forma små fina biffar med fuktiga händer. Vänd dem i ströbröd och stek i rapsolja tills de blir gyllenbruna på båda sidor.
Sallad
1 sötpotatis
1/2 granatäpple
50 g babyspenat
salt och peppar
Skala sötpotatisen och skär den i kuber om 2×2 cm. Koka upp saltat vatten och låt kuberna sjuda i ett par minuter. Häll av och låt dem svalna. Fördela spenaten på ett fat och fördela sötpotatis och granatäppelkärnor över. Salta och peppra lätt.
Rödkåls- och myntadipp
1 liten klyfta färsk rödkål
1 tsk salt
1 vitlöksklyfta
1 dl grekisk yoghurt
1 msk torkad mynta
peppar
Strimla rödkålen med en osthyvel och strö salt över. Krama ur vätskan ur kålen, pressa vitlöken över och blanda med yoghurt och hälften av myntan. Lägg upp i skål och toppa med mynta och peppar.
Recept: Anna Henning Moberg
Foto: Linda Prieditis