SPF Seniorerna drar nu igång en namninsamling för att rädda kontantservicen i samhället.
Organisationen vill att så många som möjligt går in på förbundets hemsida för att skriva under ”för rätten att använda kontanter!”
– Det är orimligt att bankerna i många fall försämrar kontantservicen genom att göra det svårare och dyrare för människor, organisationer och företag att använda ett lagligt betalningsmedel – kontanter, argumenterar SPF Seniorerna i anslutning till den digitala namnlistan.
Till ansvarig minister
Om inte bankerna tar sitt ansvar, skriver förbundet vidare, måste riksdagen vara beredd att lagstifta om att bankerna ska ha kontanthantering för att överhuvudtaget få bedriva verksamhet.
Namninsamlingen för rätten att använda kontanter kommer att överlämnas till ansvarig minister under sommaren. Troligen blir det finansmarknadsminister Per Bolund (MP) som blir mottagare.
Även PRO drar i igång en namninsamling, närmare bestämt den 30 maj. Även PRO tänker senare överlämna sina namn till ansvarig minister.
Kraftig minskning
Det har blivit allt svårare att hitta bankkontor där man kan sätta in och ta ut kontanter. Även antalet bankomater har minskat de senaste åren.
Faktum är att på fem år har antalet bankkontor som hanterar kontanter halverats.
Går inte ihop
SPF Seniorerna anser att det borde vara självklart att var och en ska kunna använda kontanter, digitala betallösningar eller både och – ingen ska utestängas från samhället.
Lagen säger redan att alla själva ska kunna välja betalmedel. Ändå stöter många människor, föreningar och småföretag som vill använda kontanter på allt större svårigheter.
Det här går inte ihop, menar SPF Seniorerna som i en lång rad debattartiklar och framträdanden har försökt få både banker och regeringar att agera.
Väntar på regeringen
Den 15 mars gick remisstiden ut för regeringens andra etapp (av tre) av Betaltjänstutredningen. Uppdraget i övrigt ska enligt regeringens hemsida slutredovisas senast den 30 juni 2016.
Därefter väntar beredning innan regeringen kommer med ett slutligt ställningstagande.
Många kritiker
Hård kritik mot utvecklingen har också riktats från det så kallade Kontantupproret, under ledning av förre rikspolischefen och nuvarande Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.
Bland tunga kritiker återfinns även Riksbanken.
Nu utökar alltså dessutom pensionärsorganisationerna sina påtryckningar genom att mobilisera seniorernas röster i form av att samla så många namnunderskrifter som möjligt.
Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se