Att baka till många kan ta tid men med hjälp av en långpanna gör du ljuvligt goda äppelrutor som är frasiga utanpå och sega inuti. Om du inte har äpplen går det lika bra med rabarber, plommon eller någon annan fast frukt.
För 8 personer
280 g smör
4 dl socker
2 ägg
4 dl mjöl
4 äpplen eller annan fast frukt
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa smör och socker fluffigt.
3. Tillsätt ett ägg i taget och vispa vartefter.
4. Rör ner mjölet och vispa kraftigt till en vit, fluffig smet.
5. Smörj en långpanna och fördela smeten i ett jämt lager med blöta fingrar.
6. Klyfta och kärna ur frukten och skär den i tunna klyftor som du sticker ner i smeten i ett jämt mönster.
7. Grädda kakan i cirka 30 minuter, tills den är gyllenbrun och fast inuti.
8. Låt svalna och skär upp i rutor i önskad storlek.
Text: Anna Henning Moberg
Foto: Linda Prieditis