Små rätter serverade på bröd som går att variera i det oändliga. Här två enkla favoriter.
Pintxos är tapas från Baskien i norra Spanien. Små rätter serverade på bröd med en tandpetare som håller ihop de goda smakerna. Vad du lägger ovanpå går att variera i det oändliga men här är två enkla favoriter.
Tilltugg till 8 personer
18 skivor baguette (cirka 2 cm tjocka)
1 dl olivolja
Variant 1
300 g varmrökt chorizo
1 dl tapenade (olivröra som finns att köpa färdig)
Skär korven i sneda skivor på längden. Ringla lite olivolja över brödskivorna och bred tapenaden ovanpå. Lägg en korvskiva på varje bröd och stick en lång tandpetare igenom allt. Toppa med ett dekorativt blad eller ört.
Variant 2
100 g manchego-ost
1 burk grillad paprika
Kronärtskocksröra
75 g kronärtskocksbottnar
50 g manchego-ost, riven
1/2 citron, saften från
2 msk olivolja
1 dl vitt, gammalt bröd
salt och peppar
1. Mixa alla ingredienser i matberedare eller med en stavmixer till en jämn röra. Det får gärna vara lite bitar kvar.
2. Skär kanterna av osten och skiva den i halv-centimetertjocka skivor.
3. Ringla lite olivolja på bröden och lägg en ostskiva och en bit grillad paprika på varje.
4. Toppa med en sked kronärtskocksröra och stick en lång tandpetare igenom allt.
5. Garnera med en fin ört eller sallatsblad.
Recept: Anna Henning Moberg
Foto: Linda Prieditis