SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam överlämnade på fredagen över 10 000 namnunderskrifter i protest mot höjningen av hemtjänsttaxan till äldreminister Åsa Regnér (S).
Kravet är att regeringen i vårbudgeten stoppar den kommande höjningen av avgiftstaket i hemtjänsten.
– Jag förstår att det finns synpunkter på det här förslaget, sa Åsa Regnér till senioren.se i samband med överlämnandet.
Ökande missnöje
Regeringen vill ge landets kommuner möjligheten att höja avgiften för hemtjänst och särskilt boende med omkring 200 kronor per månad från den 1 juli i år.
Beslutet klubbades i riksdagen före jul när regeringens budget gick igenom.
SPF Seniorerna startade då det så kallade Hemtjänstuppropet, med målet att stoppa förslaget.
Under senare tid har missnöjet ökat i omfattning. På flera håll i landet protesterar företrädare för SPF Seniorerna mot höjningen.
Rekordmånga namn
Strax före jul lanserade SPF Seniorerna Hemtjänstuppropet för att få regeringen att dra tillbaka sitt förslag på att höja avgifterna i hemtjänst och särskilt boende från den 1 juli 2016.
Drygt 10 300 har skrivit under uppropet – vilket är ett rekordstort antal för en kampanj av SPF Seniorerna.
De flesta har skrivit under via SPF Seniorernas hemsida, men många namn har också skickats in till förbundet från distrikt och föreningar ute i landet.
Måste finansieras
– Skälet till att det vi gör det här handlar om finansiering av maxtaxan som ju från början alls inte fanns. När den infördes var egendelen fem procent. Den andelen har sjunkit till ungefär fyra och nu blir den fem procent igen med den här förändringen.
Vilket tycker du är det bästa argumentet mot höjningen?
– Det finns dessvärre alltför många pensionärer med låga pensioner. Men därför har vi gjort stora satsningar också för de grupperna, bland annat genom sänkta skatter och höjt bostadstillägg, svarar Åsa Regnér.
Men hur ser du då på att det finns många pensionärer med hemtjänst, främst äldre kvinnor, som kommer att gå med förlust varje månad om taxan höjs?
– Visst, vi är medvetna om det, och i den mån man drabbas för att man har små marginaler så beklagar jag verkligen det. Men det är fortfarande väldigt få som drabbas enligt våra beräkningar, och det är också så vi har tänkt.
Hur många drabbas enligt regeringens beräkningar?
– Det är ungefär 15 000 pensionärer som inte går plus med vår politik.
Utesluter du att en ändring kan komma i vårbudgeten?
– Nu har vi tagit emot namnen, men om jag ska vara ärlig skulle jag ändå tro att beslutet ligger fast.
Vill diskutera bemanningen
Äldreministern anlände på fredagseftermiddagen tillsammans med socialdepartementets sakkunniga Catharina Piazzolla till SPF Seniorernas kansli för att ta emot namnunderskrifterna och för att under en timmes tid diskutera äldrepolitiska frågor med företrädare för organisationen.
Förutom förbundsordförande Christina Rogestam deltog SPF Seniorernas samhällspolitiske chef Martin Engman, kommunikationschef Stina Nordström och Gösta Bucht som är organisationens sakkunnige i vård- och omsorgsfrågor.
– Jag ser fram emot samtalen, och inte minst att få diskutera den viktiga frågan om bemanningen i äldreomsorgen och regeringens beslut om den nya förordningen på området, sa Åsa Regnér innan hon gick in till överläggningarna.
På agendan för mötet fanns också frågor om fallolyckor och platsbristen inom särskilt boende.
Text: Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se
Foto: Tomas Södergren
Staten sparar pengar
Maxtaxan i äldreomsorgen infördes 2002 och gäller avgiften för hemtjänst i det egna hemmet, inom en dagverksamhet eller om man har särskilt boende med plats i flerbäddsrum.
Taket är idag 1 780 kr i månaden men höjs 1 juli med cirka 210 kr i månaden. Per år blir höjningen drygt 2 500 kronor.
Regeringen sparar 150 miljoner åt statskassan genom att låta kommunerna höja taket i hemtjänsttaxan.
En kommun kan välja att inte höja taket.