Mellan 2001 och 2013 har antalet skilsmässor bland 60+ nästan fördubblats. Många hittar en ny partner.
Vi lever allt längre efter pensionen. Det betyder att vi både har mer tid att växa ifrån varandra, och mer tid att lägga på ett eventuellt nytt förhållande. Idag är det vanligare att ett äktenskap ändas genom skilsmässa än genom att döden skiljer oss åt, skriver Svenska Dagbladet.
Men det är långt ifrån alla som skiljer sig. Den ökade livslängden leder samtidigt till att mängden guldbröllop ökar.
I USA är trenden att de som går skilda vägar på äldre dagar också gifter om sig. Men så är det inte i Sverige, säger Peter Öberg, sociolog vid högskolan Gävle till SvD. Det betyder inte att svenskar lever vidare som eviga singlar.
– Inleder de nya relationer föredrar de att vara sambo eller särbo. Sverige ses som ett pionjärland för alternativa samlevnadsformer.
Han tror att arvsfrågor är en anledning till att man inte gifter om sig. En annan är att kvinnor ofta föredrar särboförhållanden framför samboförhållanden. De är trötta på att stå för markservicen åt nån annan.
Männen däremot vill gärna flytta ihop, enligt Peter Öberg.
De som krisar i sitt förhållande kan få hjälp vidare genom parterapi, vilket Senioren har skrivit om. Det finns ingen åldersgräns för att ta hjälp.
Här kan du läsa hela artikeln Många friska år för äldre att odla ny relation på SvD Insidan: