Många hade infunnit sig på SPF Seniorerna Faluns Kafé Björken första lördagen i februari för att lyssna till kommunpolisen Hans-Erik Rehnstam. ”Kommunpolis” är en ny tjänst som ska fungera som en länk mellan kommunen och polisen.
Inom polisen pågår just nu en omfattande omorganisation. Ett led i denna är att poliserna ska vara mer ute i verkligheten, ute på stan.
S k medborgarlöften ingår i polisens nya arbetssätt för att skapa trygghet och innebär att den lokala problembilden ska styra polisarbetet. Man ska fråga medborgarna: Vad är viktigast för tryggheten i er kommun?
Falun är en ganska lugn och säker stad, betonade Hans-Erik. Brottsligheten har gått ner. Antalet villainbrott har minskat, likaså bilinbrott och bilstölder. Vanligaste brotten är cykelstölder, snatterier, skadegörelse och klotter. S k åldringsbrott begås ofta av kringresande ligor och kan vara svåra att klara upp. Men de är inte vanliga här i Falun.
Hur ska vi kunna skydda oss? Här är polisens tips och råd:
•Var kritisk mot okända besökare. Begär legitimation och försök kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll.
•Om du släpper in en okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad.
•Ha ytterdörren låst även när du är hemma. Ha gärna tittöga i dörren.
•Förvara inte stora summor pengar hemma. Förvara inte pengar och värdesaker synligt, t ex i hallen, utan gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.
•Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.
•Fotografera dina värdesaker och se över hur du förvarar dem.
•Var misstänksam när du svarar i telefon. Skaffa nummerpresentation så att du ser vem som ringer. Bedrägerier på internet och i telefon ökar kraftigt.
•Grannsamverkan är effektivt, inte bara i villaområden utan även i flerfamiljshus.
•Polisanmäl om du misstänker bedrägeri.
Kafé Björken var i det närmaste fullsatt och Hans-Erik fick många frågor från de intresserade åhörarna, som också kunde dela med sig av egna erfarenheter.
Avslutningsvis frågade kommunpolisen om åhörarna var rädda för att gå ut på kvällarna. Ganska många räckte upp handen.
– Ni ska veta, sade han, att folk i er åldersgrupp sällan råkar ut för överfall på stan. Så var inte rädda för att gå ut, men ha gärna sällskap med er.
Text: Margareta Nissby
Foto: Sven-Erik Ejeborg