Ett fiffigt recept som ger minimalt med disk och inte tar många minuter att svänga ihop. Resultatet blir en överraskande läcker och saftig kaka.
6–8 bitar
100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 krm salt
2 dl vetemjöl
1/2 dl mandelspån
1 tsk kanel
1. Sätt ugnen på 175°. Klä en avlång 1,5-liters bakform med bakplåtspapper.
2. Smält smöret i en gryta stor nog att rymma hela smeten.
3. Ta grytan från värmen och rör i alla övriga ingredienser utom mandeln och kanelen.
4. Häll smeten i formen och strö över mandel och kanel.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter eller tills kakan är genombakad, kolla med sticka.
6. Låt kakan svalna i formen. Servera den som den är eller med färska bär och kanske en klick grädde.
Recept: Mette Ankarloo
Foto: Christina Uhlin
Från boken One pot meals, utgiven på Kakao förlag