Det enda bestående är förändring, menade greken Herakleitos. Det gäller nog än mer i dag. Nu, med ett helt nytt år och oskrivna blad i almanackan har vi förändringar att ta till oss. Jag tänker på det som politiken innebär för vår ekonomi.
Som pensionär är man luttrad och vet att det knappast blir några inkomstökningar med åren. I stället har bromsen i pensionssystemet varit kännbar åt andra hållet. Men i år har inkomst- och tilläggspensionerna höjts igen, med 4,2 procent. Däremot räknades garantipensionen ned något eftersom inflationen varit negativ. Tjänstepensionerna följer inflationen, antingen har det blivit en liten höjning eller ingen alls.
Politiker har under flera år stöttat pensionärer med låga inkomster. Det har varit genom sänkt skatt och höjda bostadstillägg. I september höjdes andelen av bostadskostnaden man får bidrag för från 93 procent till 95 procent. Till det finns även ett krontillägg. Den som har fullt bostadstillägg och bostadskostnad på 5 000 kronor kan nu få 5 090 kronor i månaden.
Även i år har skatten på låga pensioner sänkts. Den som har 14 000 kronor i pension har fått sänkt skatt med 120 kronor. Men det beror på var man bor. Kommunalskatter har höjts, ibland rätt mycket. Den som bor i Uppsala får betala 55 öre mer i landstingsskatt och 30 öre mer i kommunalskatt. Förr var den lägsta pensionen skattefri och påverkades inte av kommunala skatteuttaget. Numera påverkas alla pensionärer.
En ändring att känna till är att ROT-avdraget i år bara ger 30 procents skatteminskning, vilket gäller alla. Arbetskostnaden måste uppgå till minst 166 667 kronor för max avdrag på 50 000 kronor. RUT ger fortfarande 50 procents avdrag och för pensionärer finns taket kvar på 50 000 kronor. En annan förändring är att för den pensionär som yrkesarbetar eller driver eget har arbetsgivaravgiften/egenavgiften höjts från 10,21 till 16,36 procent.
Politiska beslut har alltid i slutändan en påverkan på hushållens plånböcker. Indirekt eller direkt. Men ibland kan jag undra över logiken.
Några exempel:
- att bostadstillägg kan ge mer än bostadskostnaden.
- att pensionsparavdraget slopas nu när staten får tillbaka uppskjuten skatt som dagens pensionärer betalar på utbetalningarna. Det är ju pay-back-time!
- att avkastningsskatten på investeringssparkonto och kapitalförsäkring höjs bara för att ränteläget just nu är lågt.
- att staten ska tjäna på hushållens statliga lån: räntan (skatten) på uppskov från bostadsförsäljning är fast och är nu högre än bolåneräntan.
- att ROT och RUT komplicerats med så olika regler. Varför inte 50 procents avdrag och ett tak på till exempel 30 000 kronor för allt?
Förresten, Herakleitos sa visst så här: ”Man kan inte två gånger kliva ned i samma vatten.” Det är nytt vatten som rinner över våra fötter. Måtte vi få bra med vatten i våra vattendrag – det håller elpriserna nere.
Text: Ylva Yngveson