Kantarellsås som serveras med nykokt pasta och riven parmesanost på toppen.
2 portioner
Tid: 1 timme och 30 minuter
1/2 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
smör (”inget fusk med margarin”)
en skvätt vitt vin (cirka 1 dl)
1 kanelstång
cirka 300 g kantareller
2 dl vispgrädde
2 tsk majsenamjöl
1-2 dl mjölk
1 dl parmesanost
olivolja
några kvistar persilja
2 portioner fullkornspasta
1. Hacka den gula löken och fräs den i smör tillsammans med pressad vitlök en lång stund på medelvärme.
2. Häll i vinet och lägg i kanelstången och låt det fräsa en stund.
3. Lägg sedan i kantarellerna, hela eller delade och låt dem bli varma och sjunka ihop lite. Blanda sedan i grädde och låt koka på svag värme, gärna länge, länge, minst en timme.
4. Rör ut majsenamjölet i mjölken och rör i den i såsen för att få lite tjockare sås.
5. Riv parmesanost och rör ned i såsen mot skutet av koktiden. Smaka av med salt och peppar. Klipp persilja och strö över.
Text: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch