Den saftigaste delen på fågeln är låret som här blir en riktig juldelikatess.
Att servera kalkon till jul är en amerikansk sed som allt fler anammat i Sverige. En hel kalkon är dock mat för ett helt kompani och dessutom svår att tillaga. Den saftigaste delen på fågeln är låret som här blir en riktig juldelikatess. Om det inte finns i din butik kan du med lite framförhållning beställa det.
1 kalkonlår
1 äpple
140 g bacon
2 lökar
2 selleristjälkar
50 g smör
1 dl cashewnötter
2 kvistar salvia
2 tsk torkad timjan
2 dl vitt bröd (utan kanter)
salt och peppar
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Bena ur kalkonlåret (om du inte hittar urbenat i butiken).
3. Torka av köttet och salta och peppra runt om.
4. Tärna äpplet, strimla bacon och hacka löken och sellerin fint. Stek allt i smör.
5. Hacka nötterna grovt och vänd ner dem, kryddorna och brödet i blandningen.
6. Låt det bryna tills allt fått en gyllene färg. Krydda med salt och peppar.
7. Lägg kalkonlåret med skinnsidan nedåt och fördela fyllningen (stuffingen) ovanpå.
8. Rulla ihop köttet och knyt ihop det med bindgarn eller steksnöre. Lägg köttrullen i en form och fördela eventuell överbliven fyllning ovanpå.
9. Stek kalkonen i ugnen tills den nått en innertemperatur på 70 grader. Tag ut och låt svalna innan du skivar upp det i tunna skivor.
10. Servera med fyllningen (stuffingen).
Text och recept Anna Henning Moberg
Foto Linda Prieditis