Gabriella Kassius hjälpte Raoul Wallenberg, Eila Lindholm var finskt krigsbarn. Båda intervjuas i podden Punschverandan, där seniorer får tala till punkt.
Stefan Hammarbäck och Niklas Gerholm fascineras av människor och deras erfarenheter. I sin podd Punschverandan låter de äldre berätta sina egna historier.
Vilka är ni?
– Vi är egentligen två helt vanliga killar, som kanske har ett extra intresse för människor och deras historier. Och just när det gäller äldre så tycker vi att de ska få ta lite mer plats. De sitter på så mycket berättelser och erfarenheter, säger Stefan Hammarbäck.
Idén till podden fick de av Stefans fru som jobbar på ett äldreboende. Varje torsdag kommer ett nytt program. Hittills har de spelat in 21 avsnitt, som rymmer allt från småtrevliga historier till stor dramatik. Drygt tolv av dem är hittills publicerade.
Du kan till exempel lyssna på 90-åriga Harald Pettersson, som en gång i tiden var en av landets mest kända manliga fotomodeller. Eller på en intervju med 103-åriga bloggaren Dagny Carlson, som även är nominerad till Veteranens tävling Årets senior.
Radiosändning på webben
Och vad är då en podd? Poddar, podcasts eller poddradiosändningar är ett slags radioprogram som läggs ut på nätet, och som du kan lyssna på antingen via datorn eller med hjälp av mobiltelefonen.
Fördelen med att de inte ska passas in i en vanlig radiotablå är dels att du kan lyssna precis när det passar dig, dels att programmen inte behöver anpassa sig efter några tider, utan får breda ut sig om det behövs.
Vilken av de hittills gjorda intervjuerna har gjort störst intryck?
– Det är så många som har gjort starkt intryck. I avsnitt nio träffade vi till exempel Gabriella Kassius som arbetade med Raoul Wallenberg för att hjälpa folk undan tyskarna, och det är klart att det är en väldigt stark historia.
– Även avsnitt fem, med Eila Lindholm, som kom till Sverige som finskt krigsbarn och som berättar hur hon som liten flicka levde ensam på krigets gator i Helsingfors, är starkt.
– Framför allt blir vi ofta väldigt tagna av människorna vi träffar. De är härliga, glada, fantastiska, och trevliga människor som ger oss mycket energi. Jag tror att vi båda tycker att det här är det roligaste vi har gjort.
Vilken är målgruppen?
– Vi vänder oss egentligen till alla. Det är ganska brett. De yngsta som vi fått feedback ifrån har varit i 20-årsåldern. Andra har varit i 50- och 60-årsåldern. Vi hoppas att fler pensionärer ska upptäcka Punschverandan och börja lyssna, säger Stefan Hammarbäck.
De båda intervjuarna tar en ganska nedtonad roll under inspelningarna.
– Det är viktigt för oss att det inte är min och Niklas historia som kommer i fokus, utan den intervjuades berättelse.
Tipsa gärna
Intervjupersonerna hittar de på olika sätt. Några har de träffat via Nytorgsträffen, en samlingsplats för äldre på Södermalm i Stockholm. Andra vi en grupp, ytterligare några genom tips.
Stefan Hammarbäck ser gärna att fler av intervjuerna framöver blir med människor som bor utanför huvudstaden med omnejd.
– Det är egentligen bara en resursfråga. Vi bor i Stockholm och gör det här för egna pengar, men jobbar för att få sponsorer. När det går ihop ska vi försöka åka ut mer i landet.
Punschverandan tar gärna emot tips på intervjupersoner i form av kommentarer på sin hemsida, där du även kan lyssna på avsnitten, eller via mejl till punschverandan@hotmail.com
Text: Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranene.se
Så lyssnar du
På mobilen:
Har du en Iphone kan du lyssna på Punschverandan i till exempel appen Podcaster. För Androidtelefoner finns bland annat appen Podkicker där du också hittar Punschverandan.
På dator:
Du kan också lyssna direkt på Punschverandans hemsida: