Årets Nationalrätt 1998
Recept: Leif Mannerström, Sjömagasinet, Göteborg
för 4 portioner
12 strömmingar eller småsillar
Fyllning:
12 anjovisfiléer (skarpsill),
gärna lätt jästa
2 finhackade löskokta ägg
1/2 finhackad gul lök, lätt fräst i smör
1/2 msk crème fraiche
peppar och salt
Stekning:
Siktat mjöl och rågmjöl olja och smör
Sås:
1 dl crème fraiche
1 msk smör
1 msk ansjovisspad
1 knippa finskuren gräslök
salt och peppar
Dillpotatismos:
200 g nykokt potatis, mjölig
1 msk smör
hackad dill
några droppar citron
salt och peppar
Strömmingen:
1 Rensa och bena ur strömmingen till flundror
2 Blanda ägg, gul lök och crème fraiche till en smet
3 Salta och peppra
4 Fyll strömmingsflundrorna med ansjovis och smet.
5 Vänd i mjöl och stek krispigt.
Såsen:
1 Värm crème fraiche och vispa i smör.
2 Smaksätt med ansjovisspad, gräslök, salt och peppar.
Moset:
1 Stöt potatisen grovt.
2 Blanda i smör och rikligt med dill.
3 Smaksätt med citron, salt och peppar.