Det är verkligen vår över denna anrättning, dressingen passar bra även till andra lite fetare fiskar eller kyckling. Finns det sparris i närheten, så skulle den passa bra här och kanske en nykokt färsk potatis.
4 portioner
Tid: cirka 20 minuter
4 färska makrillfiléer med skinn
olja att steka i
salt och peppar
1 tsk rosépeppar
1 msk finhackad citron eller limetimjan
ev några späda blad av kvanne (kan ersättas med kirskål)
2-3 msk sötaktig olivolja gärna från Ligurien eller annan fruktig olivolja
Rabarbervinägrett:
100 gr rabarber
2 msk socker
2 msk citronsaft
2-3 msk mild vinäger (gärna vit balsamico)
1 tsk färsk riven ingefära
salt
1. Ansa rabarbern och skär den sedan i mindre skivor.
2. Ta fram en stekpanna och lägg ner rabarbern tillsammans med socker, citronsaft, ingefära och vinäger. Låt det koka upp och puttra i ca 2 minuter, rabarbern ska bara bli halvmjuk inte för mosig, rör ner ingefäran, dra av från värmen och låt det hela dra en liten stund. Smaka av med lite salt och rör slutligen ner olivolja.
3. Snitta skinnet på makrillen, salta och peppra och stek den i lite olivolja bara på skinnsidan.
4. Lägg upp på tallrik och skeda den ljumna rabarberdressingen över, smula över rosépeppar och den hackade eller plockade citrontimjan samt ev några späda blad av kvanne. Avsluta med några fina droppar lyxig olivolja.
Recept: Karin Fransson
Skribent: Malin Ottosson