Semifreddo betyder halvfryst och är på vanlig svenska en sorts glass. Här med kaffesmak.
6-10 portioner
(det beror på hur stora glas och hur mycket luft man lyckas behålla i smeten, god blir den i vilket fall)
3 ägg
1 ½ tsk snabbkaffe
2 msk hett vatten
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
25 g mörk choklad
Till dekoration:
2 färska fikon
1. Ta fram tre bunkar att vispa i. Börja med att dela gulor och vitor i olika bunkar. Häll vispgrädden i den tredje. Vispa vitorna till ett hårt skum med elvisp (det är viktigt att visparna är helt rena). Det ska gå att vända på bunken utan att skummet rinner ut.
2. Lös upp snabbkaffet i vattnet. Häll socker i gulorna och vispa lätt. Tillsätt kaffet till sockersmeten och blanda väl.
3. Vispa grädden.
4. Blanda ungefär en tredjedel av grädden med äggulesmeten. Rör väl.
5. Blanda sedan i hälften av äggvitorna och rör försiktigt. Blanda sedan i resten av grädden och vitorna och rör hela tiden försiktigt för att så mycket luft som möjligt ska vara kvar i smeten.
6. Riv chokladen grovt och tillsätt den sist. Spara lite riven choklad att strö överst.
7. Klicka glassmeten i sex eller flera fina glas och riv lite mörk choklad på toppen.
8. Frys i två timmar. Om glassen fryser längre behöver den stå i rumstemperatur en stund före serveringen.
Servera kaffeglassen med klyftor av färska fikon på toppen.
Text Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch