Idag väntas regeringen ändra direktiven till utredningen om vinster i välfärden. Den fria etableringsrätten i primärvården blir kvar.
Regeringen har sedan den tillträdde 2014 i ord och handling gjort klart att man vill stoppa ”tvångs-Lov” i primärvården genom att ändra i lagen om valfrihetssystem, Lov.
Man har ogillat att landsting och regioner varit tvungna att säga ja till etablering av privata vårdcentraler, även om man bedömt att en ny vårdcentral inte skulle passa in i rådande vårdorganisation.
Redan förra hösten försökte sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) avskaffa etableringsfriheten i primärvården med en proposition. Tung kritik från lagrådet gjorde dock att regeringen tvingades dra tillbaka propositionen.
Frågan placerades istället i Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden.
Allianspartierna och Sverigedemokraterna gav också regeringen ett tillkännagivande i riksdagen om att inte föreslå några förändringar av tvångs-Lov.
Det tunga motståndet, också från intresseorganisationer som SPF Seniorerna, har nu fått regeringen att backa ytterligare.
– Vårt fokus är på välfärdsfrågorna och hur vi får fram ett regelverk som är relevant. Vi är beredda att göra vad vi kan för att komma ifrån de politiska blockeringarna. Därför lyfter vi ut frågan om tvångs-LOV ur utredningen, säger civilminister Ardalan Shekarabi till DN.
Statsminister Stefan Löfven (S) säger så här till TT:
– Vi gör ett tilläggsdirektiv för utredningen för vi konstaterar att om det inte finns parlamentarisk majoritet för det förslaget, då är det dumt att köra huvudet i väggen.
Moderaternas talesperson Ulf Kristersson välkomnar regeringens besked.
– Att regeringen nu backar om lagen om valfrihet och går oss till mötes är ett mycket gott tecken. Sen vill jag se hela direktivet på torsdag innan jag bestämmer mig för att det här är gott nog, säger han till TT.
Ilmar Reepalu ska lämna sitt slutbetänkande om ett år, i november 2016.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se
Det är LOV
Lagen om valfrihetssystem (LOV) trädde i kraft den 1 januari 2009.
Lagen gäller för kommuner och landsting när de inför valfrihetssystem för hälsovård- och socialtjänster.
Det är frivilligt för kommuner att införa valfrihetssystem men obligatoriskt för landstingen inom primärvården.