Vad äter de som blir över hundra? Svaret är olika, men så färskt och närproducerat som möjligt. Och gott! Prova Niklas Ekstedts recept.
Det vimlar av goda råd om vad man ska äta för att få ett långt och sunt liv. Men vetenskapsjournalisten Henrik Ennart och stjärnkocken Niklas Ekstedt struntade i alla goda råd, och åkte istället runt och träffade människor som levt länge.
Tillsammans står de bakom boken Den blå maten, med recept från de fem regioner i världen där människor blir allra äldst: Okinawa i Japan, Ogliastra på Sardinien, Ikaria i Grekland, Nicoya i Costa Rica – och så vårt eget Småland!
Henrik, vad kan man säga är den gemensamma nämnaren när det gäller ”den blå maten”?
– Det ska vara så ren mat som möjligt, färsk och närproducerad. Sedan äter en del mest fisk och grönsaker, andra mer kött, men gemensamt är att det är oprocessad mat och inget tillsatt socker. Det är spännande att se att det trots allt såg så pass olika ut på olika håll i världen. När det gäller livslängden måste man förstås väga in andra faktorer också, som fysisk aktivitet och sociala relationer.
– Inte på någon av de här platserna äter man helt vegetariskt, däremot äter man mycket mindre kött än vad vi gör. Det handlar om att man är mer naturliga ”flexitarianer”, man äter det som finns, och det som är färskt just nu. Att inte äta för mycket är också en gyllene regel.
Har du själv ställt om kosten sen du började läsa om kopplingen mellan mat och livslängd?
– Ja, jag äter mer vegetariskt nu. Och så tänker jag på att inte överäta.
5 recept från regioner där man lever länge
Recept: Niklas Ekstedt
Intervju: Ulrika Palmcrantz
Foto: Ulrika Pousette