”Jag vill gå, men kan inte”
Foto: Colourbox
Hälsa

”Jag vill gå, men kan inte”

Publicerad 2015-10-20

Fråga: Min man har livet igenom haft stora problem med alkohol. Det har alltid känts som om han valt spriten framför familjen.

Nu känner jag att jag inte orkar fortsätta leva med honom. Men samtidigt förgås jag av skuldkänslor vid tanken på att lämna honom, särskilt nu när han inte jobbar längre och inte har någon annan vid sin sida. Han är beroende av mig.
Men mina känslor för honom har tagit slut för länge sedan. Mest har jag kämpat för att hålla fasaden uppe inför både barn, barnbarn och vänner. Nu närmar jag mig 67 och vill kunna njuta av livet på mina egna villkor. Men han vill absolut inte skilja sig. Då tar han hellre livet av sig. De senaste två-tre åren har varit extra svåra eftersom han inte går ut längre utan bara sitter hemma, dricker och tittar på film. Hur gör gör jag för att reda ut den här härvan av motstridiga känslor, att vilja lämna men hållas kvar av skuldkänslor?

Jag är van att ta ansvar och fick ta hand om mina yngre syskon, det tror jag bidrar till såväl min starka ansvarskänsla som till mina skuldkänslor. Jag har alltid tagit hand om andra, inklusive min man. Hur ska jag tänka för att bli av med skuldkänslorna och få kraft att bryta upp?

Titti

Svar: Du vill och behöver lämna din man samtidigt som han är beroende av dig. Det är en otroligt svår situation och tyvärr inte helt ovanlig. Skuldkänslor blir ofta värre om man kämpar emot dem, det blir som att försöka köra bil med handbromsen på. Det är bättre att låta känslan få finnas men samtidigt passa på att undersöka den. Var i kroppen sitter den? Hur ser den ut? Vilken färg har den? Vad säger den? Det låter kanske konstigt, men när vi på det viset bekantar oss med obehagliga känslor blir vi mindre rädda för dem och de styr oss inte lika hårt.
Tankar på att vi inte klarar saker kan lätt bli en självuppfyllande profetia. Men tankar kan också få oss att förverkliga önskningar. För att lossa på handbromsen får du här några nya verktyg:

1. Inre samtal är ett av de mest effektiva verktyg vi har tillgång till. Du kan till exempel låtsas att det är din bästa väninna som sitter i din situation. Vad skulle du råda henne?

2. Tala till dig själv i tredje person: ”Titti, nu har du tagit hand om allt och alla, nu är det din tur.” Att prata med sig själv kan boosta självförtroendet och ge en psykologisk distans till ens egen roll i olika situationer. Kanske kan du sedan få kontakt med din ilska. Har man länge bara tänkt på andra kokar man ofta inombords. Den kraft som finns där kan ta dig till dina drömmars mål.

3. Försök att se på din situation ur andras perspektiv. Vad tror du att det innebär för dina barn och barnbarn att se att du uppoffrar dig för någon du inte hyser några känslor för? Vad ger det dem för förebilder? Du behöver vrida och vända och få fatt i vissheten att du är en god och bra människa även om du lämnar din man. Det är inte själviskt att vilja ha ett lugnt liv.

I tankarna kan du till sist visualisera en framtid där du är glad, fri och nöjd med både dig själv och din tillvaro. Det här kräver tid och engagemang men bara genom att ta kontroll över ditt inre liv får du förmågan att hantera det yttre livet.

Malena

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas