Vi är glada att Malena Ivarsson, socionom och sexolog, från och med nu kommer att svara på frågor kring sex och relationer i Veteranen.
Malena har en gedigen bakgrund med en lång meritlista. På 80-talet var hon med i tv, i program som Sköna Söndag och Fräcka fredag. Hon har arbetat på ungdomsmottagning, hon föreläser och har skrivit flera böcker. Sedan 24 år skriver hon i Aftonbladet. Med andra ord kan hon sitt ämne väl!
Du har ju arbetat med sex och samlevnad i stort sett i hela ditt yrkesverksamma liv. Hur kom det sig att just det ämnet blev ditt huvudspår?
– När abortlagen trädde i kraft 1975 byggde man upp ungdomsmottagningar runt om i landet, och det var när jag arbetade på en sådan jag kände att det här var något som passade mig. Vår sexualitet är något så djupt existentiellt. Jag som prästdotter är medveten om hur sexualfientligt det varit inom kyrkan till exempel, man har bränt kvinnor på bål, och skapat motsättning mellan kropp och ande, där kropp blivit förknippat med skuld och skam. Det har jag velat strida emot.
Tycker du att synen på sexualitet har ändrat sig mycket under din tid som yrkesverksam?
– Ja, på många sätt har det förstås blivit mycket bättre. När jag var med i Sköna söndag var det första gången man tog upp sexualitet som något man kunde lära sig mer om. Nu vet man så mycket mer om sex och dess olika faser. Inte minst pratar man ju mycket mer om äldres sexliv nu. I en stor undersökning som Aftonbladet gjorde för ett tag sedan visade det sig att de som var 60+ var de som var mest nöjda med sitt sexliv. Minst nöjda var de som var mitt i livet, med småbarn och karriär.
Du har i en annan intervju berättat om att du hamnade i något av en livskris mitt i livet. Vad hände?
– Jag tröttnade på att arbeta med sexfrågor när jag var i 45-årsåldern. Jag tyckte att det var alldeles för ensidigt. Men så började jag gå i jungiansk analys och Jungs tankar är så stimulerande och fantasiskapande. Det är mycket inriktat på drömmar och vad som styr oss. Jag fick in mer poesi i mitt arbete, jag ser allt på ett annat sätt nu. Mer som en helhet, och att det omedvetna är viktigt.
Vilken typ av frågor kan våra läsare ställa till dig?
– Allt som har med sex- och samlevnad att göra förstås, men också mer relationsinriktade frågor, som problem i relationer, konflikter med vuxna barn, osv. Den som vågar dela med sig av sina problem får ofta mångfalt tillbaka, och det visar sig nästan alltid att många andra har precis samma problem.
Text: Ulrika Palmcrantz
ulrika.palmcrantz@veteranen.se
Fråga
Malena Ivarsson är socionom och sexolog. Vill du fråga henne någonting? Skriv till fragaexperten@veteranen.se eller skicka ett brev till Veteranen, Box 22574, 104 22 Stockholm