Handelsbanken flaggar nu för att slopa kontanthantering på ännu fler kontor än det 70-tal man gav besked om förra veckan.
Beskedet gav Handelsbankens Sverigechef Michael Green i ett brev daterat 9 oktober till SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam.
Brevet var ett svar på det kritiska brev som Christina Rogestam skickade till Handelsbanken den 7 oktober, efter bankens påstående om att det pågående sedelutbytet i Sverige leder till så stor press på bankens 463 kontor att ett 70-tal av dem måste upphöra med just sedel- och kontanthantering.
– Lokalt ser vi nu över var trycket kommer att bli störst, skriver Michael Green. Vårt mål är att kunna hjälpa våra kunder med sedelutbytet på ett så bra sätt som möjligt. Men för att kunna klara detta, tvingas vi upphöra med kontanter på ett 70-tal kontor, för att kunna förstärka på andra – och på så sätt klara det ökande trycket.
– Det kan bli ytterligare några, senare i höst, men vi upphör inte med kontanter på fler kontor än vi måste, fortsätter Michael Green som i brevet till SPF Seniorernas ordförande poängterar att Handelsbanken även efter dessa åtgärder kommer att ha fler kontor med personlig kontanthantering än alla de övriga svenska bankerna tillsammans.
SPF Seniorerna säger i en kommentar att då uppmaningar och dialog inte verkar få de svenska bankerna att behålla sin kontantservice så kommer organisationen att fortsätta driva ett krav gentemot regering och riksdag att bankerna i lag bör åläggas ansvaret för en grundläggande kontanthantering för att överhuvudtaget kunna få bedriva verksamhet.
Bankupprorets ledare Björn Eriksson tillika ordförande i Säkerhetsbranschen skriver i en debattartikel på SVT Opinion på måndagen att ett inrättande av en bankgemensamt finansierad fond för att säkerställa kontantförsörjningen vore ett okomplicerat sätt att lösa problemet.
– Kontanthanteringen i samhället kostar enligt Riksbankens beräkningar från 2011 cirka sju miljarder kronor, en siffra som torde vara något lägre idag, och ännu lägre i framtiden då de nya 200-sedlarna kommer att ersätta många hundralappar i cirkulation, skriver Björn Eriksson.
Förra året gjorde de fyra storbankerna en sammanlagd vinst på dryga 104 miljarder kronor.
– För bankernas del handlar det om modesta summor att avvara, skriver Björn Eriksson.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se