Hälsa | Stärk skelettet

Mat och träning mot benskörhet

Motion och träning är bra för skelettet, och det är aldrig för sent att börja. Studier visar att även öl och lax kan påverka benen positivt.

Publicerad 2015-09-28

Lax, spenat och ett glas öl!
Visst ska du dricka mjölk och äta ost för att förse ditt skelett med kalcium. Men en stor brittisk-amerikansk studie visar att öl och vin också kan skydda mot benskörhet. Studien presenterades i American Journal of Clinical Nutrition. Åldern på de cirka 3 000 deltagarna varierade från 29 till 86 år. Man mätte bentäthet i höft och ländrygg, och intervjuade deltagarna om bland annat kost och alkohol.
Män som drack ett till två glas öl eller vin varje dag hade ca 4 procent högre bentäthet än manliga nykterister. Hos kvinnorna var skillnaden ännu tydligare: kvinnor över 50 som drack minst två glas vin eller öl dagligen hade mellan 5 och 8,3 procent högre bentäthet än helnyktra kvinnor.

En annan friskfaktor när det gäller benskörhet är K-vitamin. Det behövs för att vissa proteiner i kroppen ska fungera, bland annat osteokalcin som finns i skelettet. K-vitamin finns i gröna bladgrönsaker, som broccoli och spenat. Ett bra och väldigt gott recept på en benskyddande middag borde därför vara: En portion lax (D-vitamin), en portion spenat (K-vitamin) och till det ett glas öl eller vin.

Träningsråd när du är benskör
Motion och träning är bra för skelettet, och det är aldrig för sent att börja. Muskler som används ofta och blir starka kräver mer av skelettet, så att nybildningen av benvävnad hålls igång. Starka muskler gör också att balansen blir bättre och minskar risken för att ramla.
Promenader är bra, och stavgång, som har bra effekt på muskelstyrka i ben, nacke, axlar och bröstrygg. Stavarna kan också ge bra balans och minska risken att ramla.  Styrketräning är effektivt för att ge skelettet extra styrka. I många kommuner finns speciella grupper för pensionärer, till exempel hos Friskis & Svettis. För att få resultat är det bra att träna två till tre gånger i veckan. Efter 70 räcker det med en gång i veckan.
Simning är skönt och bra för hela kroppen, liksom cykling, men har ingen speciell effekt på skelettet.


Text Susanna Hauffman

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas