Regeringen behöver komma tillbaka för att förbättra den ekonomiska situationen för de äldsta kvinnliga pensionärerna. Det sa socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) till SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam i P1:s Plånboken på onsdagen.
SPF Seniorernas nya rapport om bostadstillägget lyftes i programmet. Inte sedan 2007 har taket som sätter maxgräns för vilken hyra man kan ersättning för – 5 000 kronor – höjts. Den genomsnittliga hyreshöjningen sedan 2007 har däremot varit betydligt större.
Bostadstillägget hänger alltså inte med och uppfyller inte längre de mål och syften som politikerna beslutade om när bostadstillägget infördes, visar rapporten.
– Att regeringen nu höjer bostadstillägget med upp till hundra kronor i månaden är ett steg åt rätt håll, men vad man framför allt behöver göra är att höja taket, sa Christina Rogestam i en diskussion med socialförsäkringsministern i radiodebatten.
– De 5 000 behöver höjas i nyproduktion med 3 000, och i det befintliga bostadsbeståndet med åtminstone 6-700 kronor, för att tillägget ska kunna en rimlig ersättning.
Sker detta skulle man också få fart på de flyttkedjor som följer av att fler seniorer får råd att flytta till ett nytt tillgängligt boende. Effekten blir att stort antal frigjorda villor och större lägenheter kunna gå till barnfamiljer i stället, framhöll Christina Rogestam.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll höll med:
– Absolut finns stora vinster att göra med att höja taket. Det är något som är eftersatt vilket också är fallet med många av våra andra välfärdssystem. Både när det gäller olika tak och grundersättningar. Som regering kommer vi in i ett läge där vi måste prioritera – vad kommer få bäst effekt just nu?
Annika Strandhäll gav ett halvt löfte:
– Vi behöver så småningom titta på taket, för det är som sagt inte höjt sedan 2007.
Och ytterligare ett halvt löfte:
– Vi ska försöka att på andra sätt förbättra den ekonomiska situationen för framför allt de sämst ställda pensionärerna, utöver BTP-höjningen och den kommande sänkningen av pensionärsskatten. Jag är medveten om att vi behöver komma tillbaka i andra delar för att se till att det ska bli anständigt på äldre dar för de äldsta kvinnliga pensionärerna.
Christina Rogestam pekade också på att utöver dagens 300 000 som får BTP kanske ytterligare 140 000 pensionärer är berättigade till stödet men som ändå inte tar del av det.
– Många betraktar det som ett socialbidrag, vilket det inte är. Det är en del av pensionssystemet, har man låg allmänpension eller garantipension så ska det kompletteras med det här bostadstillägget.
Annika Strandhäll gav Christina Rogestam rätt även på denna punkt:
– Det är en jätteproblematik att vi har ett mörkertal på ungefär 140 000 som antagligen skulle vara berättigade till bostadstillägg, men som inte söker.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se
Lyssna här
Här kan du höra debatten mellan Christina Rogestam och Annika Strandhäll.