Picklad svamp med grönsaker blir ett färgstarkt, smakrikt tillbehör som passar till många rätter.
2 liter (500 g) rensad, färsk blek taggsvamp, trattkantarell, rödgul och svart trumpetsvamp
250 g blomkål
1 morot
75 g sockerärter
1/2 paprika
1 stjälk blekselleri
2 vitlöksklyftor
2 svartvinsbärsblad
Saltlag
1 liter vatten
1 dl salt
Ättikslag
2 dl ättikssprit (12 procent)
3 dl vatten
3 dl strösocker
1 lagerblad
5 kryddnejlikor
10 kryddpepparkorn
6 vitpepparkorn
1. Blanda vatten och salt och rör så att saltet löses upp. Skär stora svampar i mindre bitar, små kan vara hela.
2. Blanchera svampen: Koka upp vatten i en kastrull, lägg ner svampen och låt den koka ett par minuter. Häll av vattnet och skölj svampen i kallt vatten.
3. Dela blomkålen i buketter och skär moroten i skivor. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i blomkål, morot och sockerärter. Koka grönsakerna några få minuter, de ska fortfarande vara fasta. Skiva paprika, blekselleri och vitlök.
4. Lägg svamp, grönsaker och svartvinbärsblad i en bunke. Häll på saltlagen, täck bunken med plastfolie låt stå kallt 1 dygn.
5. Blanda alla ingredienser till ättikslagen i en kastrull och koka upp. Låt koka på svag värme under lock femton minuter. Lagen får gärna stå och dra upp till en timme, men hetta då upp den igen innan den hälls i burkarna.
6. Häll bort saltlagen och lägg svamp och grönsaker i en stor eller flera mindre rena glasburkar. Slå på den heta lagen. Sätt på tättslutande lock. Förvara burkarna upp och ner i kylskåp. Låt stå cirka en vecka innan du äter svampen.
Andra svampar som går bra att använda är vårmusseron, fårticka, fjällig taggsvamp, avkokade peppar- och skogsriskor, kantkremla och andra unga fasta kremlor.
Recept: Ingrid och Pelle Holmberg