Rönnbärsgelé passar perfekt till viltkött och svamp. Plocka helst bären efter en frostnatt eftersom kylan omvandlar en del av bärens stärkelse till socker
2 liter rönnbär, helst frostnupna
4-5 syrliga äpplen
7-8 dl vatten
9 dl strösocker per liter avrunnen saft
1. Skölj rönnbären väl. Skölj äpplena och skär i bitar. Låt skal och kärnhus vara kvar, men ta bort skaften. Koka upp vattnet och lägg ner rönnbär och äpplen. Låt koka under lock cirka 15 minuter.
2. Pressa sönder bären med en slev eller liknande så att saften kommer ut. Häll över i en saftsil och låt rinna av i cirka 30 minuter. Har du ingen saftsil kan du använda en ren handduk som du lägger i ett durkslag.
3. Mät upp saften, koka den ett par minuter i en kastrull utan lock. Tillsätt sockret lite i taget och rör tills sockret lösts upp. Koka sedan på hög värme cirka 10 minuter.
4. Gör ett geléprov: Häll lite gelé på ett fat. Dra en sked genom gelén. Fylls inte spåret igen genast är gelén färdig, annars får den koka ett tag till. Fyll små burkar och sätt på tättslutande lock. Förvara svalt.
Recept: Ingrid och Pelle Holmberg, Naturkokboken