Vet du att du kan begära att apoteket kollar om du har läkemedel som krockar med varandra? Eller om du har flera läkemedel med samma verkan. Be bara om en EES-koll.
EES står för ”elektroniskt expertstöd”. Med några knapptryckningar på datorn kan farmaceuten kolla dina mediciner när du ska hämta dina läkemedel på apoteket.
Datasystemet tar hänsyn till alla dina receptförskrivna läkemedel, och alltså inte bara det som du hämtar ut vid ett tillfälle.
Som patient eller kund kan du också begära att få veta om du står på läkemedel som är olämpliga på grund av din ålder eller om doseringen är för hög.
I SVT:s dokumentärserie ”Sveriges bästa äldreboende” användes EES för att kartlägga de boendes läkemedelslistor.
– EES är ett väldigt bra och enkelt hjälpmedel för att få veta om en patient kanske har mediciner som inte bör kombineras, för hög dos, eller ett läkemedel som är farligt vid den sjukdom som patienten har. Det är ett billigt sätt att få en bättre och säkrare vård för de äldre, säger Yngve Gustafsson, professor och överläkare i geriatrik och medverkande i dokumentären.
Ett problem med EES är dock att tjänsten fortfarande är alltför okänd.
Den har funnits sedan 2010 men många apotekskunder och farmaceuter känner inte till EES, skriver eHälsomyndigheten på sin hemsida.
– Vi tycker att det borde vara en självklarhet för alla apotek att använda sig av EES som ett stöd och komplement till den egna farmaceutiska expertisen. Med hjälp av EES blir det lättare att tillämpa sin kunskap och omsätta den i patientnytta säger Maria Wanrud, apotekare på eHälsomyndigheten. Dessutom är tjänsten kostnadsfri.
Men det finns tydliga tecken på att allt fler har hittat fram till möjligheten att kvalitetssäkra sin läkemedelskonsumtion.
– Under perioden januari-maj i år har användningen tredubblats och kurvan fortsätter peka uppåt, säger Eva Reimers som är kommunikationschef på eHälsomyndigheten till veteranen.se.
Alla stora apoteksaktörer – 1 200-1 300 apotek – har nu också tillgång till hjälpmedlet.
– Under årets första fem månader har EES använts för 136 000 personer, säger Eva Reimers som också noterar ett ökat intresse från de enskilda aktörerna.
Idag kan man som patient vända sig till sex aktörer som använder expertstödet:
• Apoteksgruppen
• Kronans Apotek (fd Medstop)
• Apoteket AB
• Apotek Hjärtat
• LloydsApotek
• Cura apoteket
Du som kund måste först ge ditt samtycke innan farmaceuten får tillgång till information om dina läkemedel via det elektroniska expertstödet.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se