Att göra egna tortillabröd är busenkelt och vansinnigt gott. Dessutom perfekt festmat utomhus då det är enkelt att äta med händerna.
Förbered gärna bröd, spett och lök dagen innan så är det lätt att göra i ordning när det är dags att servera.
Tortillas
8 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 dl olja
3 dl vatten
1. Blanda mjöl, bakpulver, salt och rör ner olja och vatten. Kör i en blandare eller med degkrokar på vispen tills en smidig deg bildats.
2. Låt degen stå svalt i minst en timme. Skär degen i 16 bitar, rulla varje del mellan handflatorna och kavla sedan ut dem till runda kakor.
3. Grädda bröden direkt på grillgallret, några sekunder på varje sida. Passa dem hela tiden så att de inte bränns vid. Lägg dem på en kökshandduk vartefter de blir klara.
Kycklingspett
600 g kycklinglårfilé
1 citron, skalet av
1 tsk chiliflakes
2 msk Colmans senapspulver
2 msk dijonsenap
2 tsk salt
1,5 dl rapsolja
1. Skär kycklingköttet i mindre bitar, cirka 2×2 cm. Vispa ihop alla ingredienser till en tjock marinad och lägg ner köttet i den för att dra.
2. Lägg grillspetten i blöt om de är av trä. Kycklingen får gärna stå i kyl över natten i marinaden, annars räcker en timme bra.
3. Trä upp kycklingköttet på grillspetten och grilla runt om så att allt kött får fin färg.
Picklad rödlök
4 rödlökar
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
1. Skala och strimla rödlöken. Blanda ättika, socker och vatten och låt det koka upp hastigt, rör om tills sockret smält. Vänd ner rödlöken i lagen och kyl ner direkt.
Servering
3 dl gräddfil
1. Lägg kycklingen i brödet och kläm åt medan du drar ut träspettet. Toppa kycklingen med picklad rödlök och lite gräddfil. Servera direkt.
Text: Anna Henning Moberg
Foto: Linda Prieditis