På tre år har tillgången till internet ökat från 39 till 47 procent bland 75+. Men internetanvändningen har bara ökat från 32 till 34 procent.
Tillgången till internet ökar snabbt bland äldre. Men att ha tillgång till något betyder inte att man använder det. Bland 20- och 30-talister, som redan hunnit gå i pension när internetboomen slog till, och som inte sällan saknar högre utbildning, är det fortfarande en minoritet – 34 procent – som surfar. Många är helt enkelt inte intresserade, och tycker det går bra ändå. Andra tycker att tekniken känns krånglig, och att det är svårt att få hjälp. Och ytterligare några har funktionshinder, som nedsatt syn, som gör att de inte vill ge sig i kast med datorer och surfplattor. Allt enligt stiftelsen .SEs rapport Pensionärerna och Internet, 2014, av Olle Findahl, som släpptes 21 maj.
Bland 40-talisterna ser det annorlunda ut. De har nyss gått i pension, många har använt datorer i sina yrken och de är ofta välutbildade. I den här gruppen yngre seniorer är det tvärt om en majoritet som använder sig av internet. Hela 97 procent av dem med högskoleutbildning och 69 procent av dem som inte läst vidare efter folkskola / grundskola. Totalt är det 79 procent av de seniorerna mellan 65 och 75 som använder internet.
Den digitala klyfta som för några år sedan gick mellan unga / yrkesverksamma och pensionärer har alltså flyttat på sig och går nu snarare mellan grupperna yngre och äldre pensionärer.
Ålder och utbildning spelar alltså roll för internetanvändandet. Tittar man på mobilt internet, som smarta mobiler och surfplattor, spelar även pengar in. Det är tydligt att det är de välbärgade seniorerna som skaffat sig tillgång till smarta mobiler och surfplattor.
Mobilt internet blir allt viktigare för att ta sig runt i samhället. Tidtabeller, parkeringsavgifter, biljetter i kollektivtrafiken – allt ska skötas via appar. Men än så länge är det bara 18 procent av alla 65+ som kopplar upp sig med mobilen. Nio av tio 75+ saknar smart mobil helt. Då blir det svårt att parkera bilen med appbetalning.
Traditionell service kommer att behövas inom överskådlig tid, sade Olle Findahl i en artikel i Veteranen i höstas.
– Åtminstone de närmaste tio åren kommer det att finnas många som står utanför. Jag tycker att man ska kräva att det finns möjligheter även för dem.
Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se