En spikrak väg mot tillfredsställelse är den här grillade ananasen med het chili, syrlig lime och frusen skrapad kokosmjölk.
Den söta ananasen med sin glaze av het chili och syrlig lime serverad tillsammans med frusen, skrapad kokosmjölk – en spikrak väg mot tillfredsställelse.
1 ananas
1 liten röd chili
1 lime
2 msk agavesirap eller vanlig sirap
GRANITÉ
1/2 dl vatten
1/2 dl socker
1 burk kokosmjölk (400 ml)
1/2 lime
1. Ställ in en låg, vid form i frysen så att den blir riktigt kall. Koka upp vatten och socker och låt sjuda tills sockret lösts upp. Låt svalna helt.
2.Häll kokosmjölken i den kalla formen, vispa bort eventuella klumpar. Riv över skalet från limen och pressa i saften. Vispa ner sockerlagen och ställ tillbaka formen i frysen. Rör och skrapa granitén varje halvtimme tills den fått en isig konsistens.
3. Skär bort skalet och de bruna skalresterna på ananasen, eller låt det sitta kvar om du tycker det är dekorativt. Skär bort den hårda mittstocken, och skär sedan det som är kvar i önskad form.
4. Finhacka chilin och blanda med finrivet limeskal, limesaft och sirap. Pensla blandningen på ananasbitarna och grilla dem ett par minuter runt om tills de fått fin färg. Servera med kokosmjölkgranitén.
Text/Recept: Eleonora von Essen
Foto: Linda Prieditis