Underbart krämiga rödbetsbiffar som serveras med linser, limeyoghurt och smulad fetaost.
2 kokta, kalla och skalade potatisar (250 g)
1 vitlöksklyfta
2 rödbetor (250 g)
1 ägg
1 msk fint skuren gräslök
1 msk fint skuren basilika
salt och peppar
2 msk olivolja
LIMEYOGHURT
2 dl turkisk yoghurt
1 lime
1 tsk honung
Tillbehör
2 burkar gröna, färdigkokta linser (à 400 g)
1 påse späd spenat (70 g)
1 msk olivolja
150 g fetaost
1. Riv den kokta potatisen, vitlöksklyftan och de råa rödbetorna så fint det går. Ju finare riv, desto trevligare konsistens på biffarna.
2. Lägg allt rivet i en bunke. Blanda noga med en gaffel. Blanda ner ägg, gräslök och basilika.
3. Forma fyra biffar och krydda dem med salt och peppar. Stek dem i olivolja på medelvärme i 4–5 minuter på varje sida, tills de fått fin färg och frasig yta.
4. Skölj linser och spenat och låt rinna av.
5. Blanda yoghurt, rivet skal och saft av limen och honung till såsen. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt.
6. Lyft biffarna ur pannan och häll i linserna tillsammans med 1 msk olivolja. Värm upp och vänd sedan ner spenaten så att den börjar mjukna lite. Salta och peppra och servera tillsammans med biffar, smulad fetaost och limeyoghurt. Toppa gärna med lite solrosfrön eller pumpakärnor.
Text/Recept: Eleonora von Essen
Foto: Linda Prieditis