Gyllene och frasig pankopanerad torsk smakar gott med ajvaryoghurt och tabbouleh.
Den gyllene regeln är att om man pankopanerar något, så blir det gott. Det är inte det kalorisnålaste sättet att tillaga torsk, men ångkoka kan man göra nästa gång.
1 citron
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm cayennepeppar
2 ägg
3 dl pankoströbröd
4 ryggfiléer av torsk, färska eller tinade frysta
ca 1 dl smakneutral olja, t ex varmpressad raps
AJVARYOGHURT
2 dl matyoghurt (10 %)
1/2 dl ajvar relish
TABBOULEH
3 dl vatten
1 1/2 dl bulgur
1/2 liten gurka
4 tomater, gärna i olika färger
2 salladslökar
3 dl fint skuren persilja
1 dl fint skuren mynta
1/2 dl god olivolja
1 citron
salt och peppar
1. Koka bulgur i lättsaltat vatten på svag värme i ca 8 minuter eller tills den är mjuk men med tuggmotstånd kvar. Skölj i kallt vatten och låt rinna av.
2. Dela gurkan och kärna ur. Skär den och tomaterna i små tärningar och skiva löken tunt. Blanda allt med bulgur och örter. Vispa ihop olivolja och citronsaft, smaka av med salt och peppar och vänd ner i salladen.
3. Blanda yoghurten med ajvar. Smaka av med salt och peppar och ställ svalt.
4. Blanda rivet citronskal med mjöl, salt, vit- och cayennepeppar på ett fat. Vispa upp äggen med 1 msk vatten i en skål. Bred ut pankon på ytterligare ett fat. Vänd fiskfiléerna i mjölblandningen, doppa dem i äggen och täck till sist med panko.
5. Grilla en delad citron ett par minuter i grillpannan med snittytan nedåt.
6. Värm generöst med olja i en panna och stek fisken på medelvärme runt om tills den är gyllene och frasig. Servera med tabbouleh, ajvaryoghurt och grillad citron.
Text/Recept: Elenora von Essen
Foto: Linda Prieditis