Nu måste vi bara få dela med oss av alla de härliga och intressanta upplevelser, som vi har haft tack vare geocaching. Överallt i landet kan du hitta till en massa intressanta och vackra platser med hjälp av en GPS. Från en dator hämtar du koordinaterna, som visar vägen till de platser du vill besöka för att leta efter en skatt.
Tänk att hitta till det lilla soldattorpet och kunna gå in och läsa om de personer, som bodde här på slutet av 1800-talet. Eller få se en riktig varggrop, som den i Vistorp, den se underbara utsikten från Tjuvanabben ut över Vättern, hitta tillbaka till det brusande Ettakströmmarna där vi för många många år sedan höll strömpaddlingskurser. För att inte tala om att gå in i den otroliga gamla slitna Suntaks kyrka från 1100-talet. Att få gå genom hav av ramslök på Kinnekulles sluttning under uråldriga ekar ner mot Vänerns strand och se ut över ett vatten i storm. Hitta till de gamla resterna av en saxfabrik utanför Bankeryd. Detta är bara några av de platser vi har besökt när vi har letat efter skatter.
Amerikan som började
Vi introducerade till fenomenet geocaching för ungefär ett år sedan. Man kan också kalla det för skattjakt med GPS. Hela verksamheten drogs igång i början av 2000-talet och det var en amerikan som började. Nu finns det nästan 900 000 geocachare över hela världen och utövarna är både ungdomar, familjer och äldre, ensamma och i grupper. Alla kan vara med, men det hjälper om du är lite äventyrslysten och nyfiken.
Geocaching utgår från en hemsida på Internet, som heter www.geocaching.com. Här registrerar man sig med ett användarnamn. På hemsidan söker man upp de geoacheplatser, som finns gömda inom t ex din hemkommun. Eller planerar du en resa kan du söka efter cacher på ditt resmål.
Varje cache eller gömma har koordinater, som man via datorn kan överföra till en GPS. På sidan står det också angivet vilken svårighetsgrad cachen har och om terrängen är lätt eller svår. Det finns också en svensk internetsida www.Geocaching.se där du kan läsa mer om hur geocaching går till.
Därefter är det bara att ge sig ut och med hjälp av din GPS försöka hitta cachen. Nu ska du inte tro att dessa skatter är väldigt värdefulla. Nej, de består oftast av en plastburk, som innehåller en loggbok och en penna så att du kan skriva in att du har hittat skatten. Vidare kan det finnas en del små saker i lådan och en sån kan du ta med dig om du istället lägger dit en annan liten sak.
Vackra, intressanta platser
Det roliga med geocaching är att de som lägger ut och gömmer en skatt gör det på platser som antingen är väldigt vackra, intressanta eller har en speciell historia att berätta för dig.
Vi kan garantera att du kommer att hitta massor av platser runt omkring där du bor och som du inte haft en aning om att det finns. Du blir inte rik på den här skattjakten, men du kommer att bli glad över allt vad du kan uppleva och tillfreds med dig själv efter några timmar ute i vår härliga natur.
Vi hoppas att vi kan locka några av er SPFare att prova på det här sättet att komma ut och få motion och uppleva något annat än den vanliga promenaden som du brukar ta.
Text och bilder: Ulla och Kjell Lindmark
SPF:are och geocachare i Mullsjö
Länkar:
www.geocaching.se
www.geocaching.com
Registrering på www.geocaching.com är gratis för standardmedlemsskap
Medlemsskap i Geocaching i Sverige kostar 20 kronor om året.
GPS:en leder dig…
… till gömda ”skatter”.
Har du spännande, vackra eller intressanta resmål och upplevelser du vill berätta om för Veteranens läsare? Skicka din historia till webben@veteranen.se så kan den bli publicerad här under ”läsarnas resor”.