Kycklingen marineras över natten med citron, vitlök, timjan och vin och serveras med dragonsås. Saffranskryddad couscous med grönsaker blir ett fint tillbehör.
2 portioner
1 citron
1 knippe timjan
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
2 fina majskycklingbröst
2 msk majsolja
25 g smör
4 små rödlökar, eller 2 vanliga
1 näve körsbärstomater
2 portioner moghrabiah (stor couscous)
½ pkt saffran
Dragonsås
1 schalottenlök, finhackad
30 g smör
2 dl kycklingbuljong
2 dl crème fraiche
1 tsk socker
salt och nymalen vitpeppar
1 msk hackad färsk dragon
2 msk hackad persilja
1. Riv citronskalet och pressa saften. Blanda citron, timjan och krossad vitlök och vin. Lägg kycklingen i en plastpåse och slå över citronblandningen. Ställ kycklingen kallt över natten.
2. Lyft upp kycklingen och bryn i smör. Ös gärna smöret över kycklingen. Stek till innertemperatur 68 grader.
3. Halvera de små rödlökarna eller skär de större i klyftor. Pensla med lite olja och baka dem i 200 graders ugnsvärme i cirka 25 minuter.
4. Halvera körbärstomaterna och låt dem baka med de sista 10 minuterna.
5. Koka couscousen enligt förpackningens anvisningar men tillsätt lite stött saffran till kokvattnet.
6. Fräs couscousen lätt i smör och blanda ned bakad rödlök och körsbärstomater.
7. Skiva kycklingen och servera den med couscous. Toppa med dragonsås.
Såsen
1. Finhacka schalottenlöken. Fräs löken i smör i en kastrull utan att det tar färg.
2. Blanda ner kycklingbuljong, crème fraiche och låt såsen koka ner till hälften.
3. Smaka av med socker, salt och peppar. Rör ned dragon och persilja och mixa såsen med en stavmixer strax innan kycklingen serveras.
Text: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch
Recept: Malin Söderström