En fräsch dessert som gör sig utmärkt efter påskmiddagen, men som givetvis passar lika bra året runt.
4 portioner
Glass
1 vaniljstång
1½ dl strösocker
½ dl vispgrädde
2 dl naturell yoghurt
Kompott
1 dl råsocker
2 dl vitt vin
1 dl vatten
1 kanelstång, 3 kardemummakapslar
1 bit apelsinskal
500 g färska aprikoser eller 200 g torkade och blötlagda
Topping
40 g skalade pistagenötter
1 tsk salt
2 tsk socker
1 msk vatten
Börja med glassen eftersom den tar lite tid att frysa. Blötlägg aprikoserna i minst 1 timme om du använder torkade.
1. Dela vaniljstången och skrapa ur innehållet. Blanda med sockret. Tillsätt grädde och vispa till skum.
2. Blanda ner yoghurten och frys alltsammans i glassmaskin eller frys i en form i minst 3 timmar. Rör glassen några gånger under infrysningen så att det blir en krämig massa. Om den blir för hård så mixa i intervaller i matberedare.
3. Rosta pistagenötterna i 200 graders ugn med socker, salt och vatten. Passa noga och ta ut dem när de börjar få lite färg.
4. Smält sockret till kompotten och slå på vin och vatten. Låt koka upp med kryddorna och låt puttra ett par minuter.
5. Dela aprikoserna i fyra klyftor och ta bort kärnan. Lägg ned och koka aprikoserna en kort stund så att de blir lite mjuka.
6. Lyft upp tre fjärdedelar av aprikosklyftorna. Lyft även upp kryddorna och mixa resterande aprikoser i sockerlagen.
7. Servera aprikoskompotten ljummen med yoghurtglass. Strö över sockersaltade pistagenötter.
Text: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch
Recept: Malin Söderström