En italiensk klassiker som med sin härliga färg och fylliga smak värmer både kropp och själ. Koka ihop soppan ytterligare så fungerar den bra som en god pastasås. De färska örterna går bra att byta ut mot torkade.
Soppa för 4 personer:
1 gul lök
1 morot
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 burkar krossade tomater
(à 400 g)
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk socker
1 msk paprikapulver
1 msk hackad basilika
1 msk färsk timjan, repad
1 l vatten
salt och peppar
1. Skala och hacka lök, morot och vitlök, fräs i olja i en stor kastrull i några minuter.
2.Tillsätt övriga ingredienser och låt koka under lock tills grönsakerna är mjuka, cirka 25 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
Kalvfrikadeller
0,5 dl ströbröd
1,5 dl mjölk eller grädde
400 g kalvfärs
1 tsk salt
1 ägg
peppar
1. Låt ströbrödet svälla i mjölken i några minuter. Blanda sedan i övriga ingredienser. Arbeta smeten en stund så att allt fördelas väl.
2. Forma färsen till små bullar. Koka upp saltat vatten och lägg i frikadellerna. När de flyter upp är de klara.
Servering
Fördela frikadellerna i djupa skålar. Häll över den varma soppan och toppa med lite olivolja och färska örter.