Den politiskt glödheta frågan om vårdvalet i landstingen står vidöppen. Folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) funderar som bäst på nästa drag.
Det enda lagförslag som folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström hittills lagt fram är att avskaffa tvånget för landstingen att erbjuda fritt vårdval.
Men efter hård kritik från lagrådet och brett motstånd från en rad remissinstanser drog Gabriel Wikström tillbaka förslaget.
I en intervju med TT i söndags säger nu Gabriel Wikström att ”vi befinner oss i en process där vi funderar på hur vi ska gå vidare”.
I förra veckan arrangerade SPF Seniorerna ett seminarium med inriktningen att analysera hur valsystem för äldre i vården och omsorgen kan utvecklas och förbättras.
På seminariet markerade Centerledaren Annie Lööf att alliansen kommer att kämpa med näbbar och klor för att försvara dagens ordning: att landstingen inte kan stoppa fri etablering av vårdcentraler.
Dagen efter seminariet kom den så kallade Ägarprövningsutredningen med sitt betänkande: här är rekommendationen att mångfald och valfrihet måste utvecklas med en reglering som gör att kompetenta och långsiktiga aktörer främjas.
Vad som står klart från regeringens sida är att man kommer att prioritera sitt uttalade mål att minska och helst sluta hälsoklyftorna i Sverige ”inom en generation”.
Ett uttryck för konsekvenserna av hälsoklyftorna är människors medellivslängd – högutbildade lever i dag i snitt fem år längre än lågutbildade.
I mars tillsätts en kommission som ska få i uppgift att reda ut hur detta ska åtgärdas.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se