En len och söt avslutning på en festlig middag. Servera i små glas så blir det inte för mäktigt.
Den lenapannacottan går utmärkt att förbereda flera dagar innan. Dock är det trevligast att hälla över karamellen precis innan glasen ställs ut så att pannacottan inte missfärgas.
Ingredienser:
1 gelantinblad
6 dl vispgrädde
2 msk råsocker
4 tsk snabbkaffe
1 vaniljstång
Gör så här:
1. Blötlägg gelatinet.
2. Koka upp vispgrädde, råsocker, kaffepulvret och vaniljstången i en kastrull. Rör om och tag av kastrullen.
3. Ta upp gelantinbladet ur vattnet och smält det i gräddblandningen under omkörning.
4. Häll upp i små glas och låt stå minst fyra timmar i kylen.
Karamelltopp
2 dl socker
2 msk citronsaft
4 msk vatten
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt det sjuda till en ljus brun karamell. Häll över i en kanna och låt svalna. Vid servering; häll karamellsåsen på pannacottan i ett tunt lager.
Recept: Anna Henning Moberg
Foto: Linda Prieditis