Den här lena men smakrika soppan ska serveras kall vilket gör att du kan förbereda den i god tid. Toppa med valfri rom och frasiga krutonger.
250 g mandelpotatis (cirka 6 medelstora)
250 g silverlök (två stora)
8 dl mjölk
1/4 citron
salt och peppar
Gör så här:
1. Skala potatisen och skär den i grova bitar.
2. Skala och hacka silverlöken grovt. Lägg det i en kastrull och slå över mjölken, låt sjuda på medelvärme till potatis och mjölk är riktigt mjuk.
3. Mixa krämen slät och låt den svalna.
4. Smaksätt med citron, salt och peppar till en bra balans.
Citruskräm
2 dl smetana (crème fraiche går lika bra)
1/4 citron
salt och peppar
Pressa citronen i smetanan och vispa tills den blir tjock och fluffig. Smaka av med salt och peppar.
Crostini
1/2 baguette
2 msk olivolja
flingsalt
Sätt ugnen på 225 grader. Skär baguetten i så tunna skivor du kan och lägg ut skivorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Häll över olivolja i en tunn stråle och smula över rikligt med flingsalt.
Rosta skivorna i ugnen tills de blir gyllenbruna. Tag ut och låt svalna.
Servering
100 g löjrom, forellrom eller annan valfri fiskrom
1 kruka finhackad gräslök
Häll soppan i fina skålar. Lägg en klick med citruskräm i mitten av varje skål. Fördela gräslök, rom och crostini över samt några droppar olivolja och servera direkt.
Recept: Anna Henning Moberg
Foto: Linda Prieditis