Trots att de bara har haft öppet ett halvår är det många som har hittat till Carina Åströms och Maria Brenanders lilla bageri Bulleboden. Brödet står i fokus men de serverar också lunchrätter med mycket grönsaker och närproducerat. Här bjuder de Veteranens läsare på några recept.
Inte långt ifrån Veteranens redaktion på Kungsholmen i Stockholm ligger Bageri Bulleboden. I den lilla lokalen en halvtrappa ned från gatan arbetar Carina Åström och Maria Brenander.
Här har troligen varit bageri ända sedan 1920-talet och namnet Bulleboden har bageriet haft även i äldre tider.
Allt som säljs i bageriet bakas och lagas från grunden och så långt det går väljer de närproducerade och ekologiska råvaror. Mjöl och smör är till exempel helt ekologiskt. Carina och Maria försöker att undvika konstiga tillsatser i maten och säljer bara sådant som de själva tycker om.
Som nystartade företagare jobbar de ännu så länge veckans alla dagar. Men på sikt planerar de att skaffa hjälp så att de kan få vara lediga någon gång ibland.
På måndagarna är bageriet stängt men när Veteranen gör besök en måndag kommer en stadig ström av kunder som knackar på och vill handla.
– Vi hade inte vågat hoppas på att det skulle gå så här bra, säger Carina. Framåt halv fem på eftermiddagarna har vi oftast sålt slut på allt, och så börjar vi om igen nästa dag.
Bageriet har 23 sittplatser och säljer cirka 70 luncher om dagen.
– Vi lagar relativt nyttig mat med mycket grönsaker, säger Carina som ansvarar för luncherna. Man blir inte så trött när man har ätit sådan mat. Våra soppor är till exempel väldigt populära.
Maria står i det bakre rummet och bakar surdegsbaguetter med dinkelmjöl och valnötsbrödet ”Valle Valnöt”.
– Vi vill ha en rejäl och opretentiös stämning här med kvalitet på grejerna, säger hon.
Även om bageriet innebär en massa hårt arbete så tycker de båda att de förverkligar sin dröm.
– Vi är faktiskt lika förvånade varje dag att det går så bra, säger Maria.
Text: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch