Söt kaka med syrliga lingon som blir saftig med både mandelmassa och äpplen
200 g smör
1 1/2 dl mjölk
0,5 g saffran + strösocker
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g grovriven mandelmassa
smör och ströbröd till formen
2 äpplen
Glasyr
Här är det bra om ost och smör är rumsvarmt.
200 g philadelphiaost
50 g smör
1 dl florsocker
Topping
2 dl lingon
3 msk strösocker
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och ta av det från värmen. Häll i mjölken. Mortla saffran lätt med socker och lös upp det i smörblandningen. Låt stå i ca 15 minuter och rör då och då.
2. Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Tillsätt smörblandningen. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Blanda i mandelmassan. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diametern. Häll smeten i formen och lägg i äppelklyftorna
3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Låt kakan svalna helt.
4. Vispa samman philadelphiaost, smör och florsocker till en smet och bred över kakan. Garnera kakan med lingon i sista minuten: lägg de frusna bären i en skål och häll över socker och skaka väl. Garnera och servera.
Text: Marie Askaner
Foto: Anna Skoog