En utmaning som är väl värd besväret när alla smaker och konsistenser samverkar
Det här receptet är för er som vågar. Ingredienserna är enkla men du måste ha tungan rätt i mun när du gräddar galetterna. Kruxet är att få dem tunna, krispiga och att få osten att smälta så där lagom, samtidigt som resten av fyllningen ska bli härligt varm.
4 PORTIONER
Galettesmet
250 g bovetemjöl
5 dl torr fransk cider
2 ägg
25 g smält smör
salt
Fyllning
ca 8 skivor rökt renstek
2 skalade och strimlade gula lökar
1 fint tärnat äpple
200 g riven lagrad ost (till exempel gruyère)
färsk timjan
flingsalt och nymald svartpeppar
1. Vispa samman bovete och cider. Tillsätt ägg, smör och salt. Vispa till en jämn smet. Låt smeten svälla minst 2 timmar.
2. Värm en gjutjärnslagg eller ett crêpesjärn. Smörj järnet med lite fett. Häll på ett tunt lager smet, vicka pannan något och grädda 2 minuter på ena sidan.
3. Vänd och strö på ¼ av fyllningen på varje galette (dessa görs en och en). Grädda tills osten smält något. Vik in kanterna och servera omgående.
4. Strö på salt och peppar och garnera med färsk timjan.
Recept: Carina och Ulrika Brydling
Foto: Helén Pe