Att göra chutney är ett läckert sätt att ta tillvara på höstens fina äpplen. I den här varianten kombineras de med solmogna tomater, paprika och russin för en riktigt matig variant som passar bra ost, men även till kött.
En bit riktigt god ost med tillbehör är lika härligt som mellanmål som efter maten eller till vinglaset när vännerna slinker in.
3 stora, mogna tomater
2 syrliga äpplen
1 liten grön paprika
1 gul lök
3 dl ljust muscovadosocker
2 dl sultanrussin
1 msk salt
1 tsk mald ingefära
2 dl äppelcidervinäger
1. Hacka tomat, äpple, paprika och lök i grova bitar. Blanda med de övriga ingredienserna i en stor kastrull och rör om under omrörning tills sockret smält. Låt det sjuda i cirka en timme.
2. Häll upp chutneyn i väl rengjorda glasburkar, sätt på locket och låt svalna.
3. Servera till osten och garnera med lite grönt.
Text och recept: Anna Henning Moberg
Foto: Linda Prieditis