Sommar, sol och ljuvligt lata dagar. Äta ska man ändå, och extra gott blir det om råvaran kommer från det egna kökslandet.
”Jag älskar alla årstider”
Karoline Jönsson står bakom boken Det gröna skafferiet och driver också en blogg med samma namn. Hon flyttade från Lund ut på landet, till en gård i familjens ägo. Där odlar hon grönsaker och lagar mat på vedspisen tills fönstren immar igen!
Hur kom det sig att du lämnade stan för att bli »bonde«?
– Det började som ett försök, men ju längre jag bodde i huset desto mer trivdes jag. Mitt intresse för odling och matlagning eskalerade. Nu ser jag hela tiden nya råvaror och vad man kan göra med dem. I början tyckte jag bäst om sommaren, men nu ser jag fram emot alla årstider, jag älskar alla. Det finns alltid något till hands i trädgården, något att laga till något gott med.
För den som vill börja odla för första gången, vad har du för tips?
– Det kan vara bra att börja med snabbväxande saker som sallad, rädisor och sockerärtor. De växer fort och har man väl smakat en sallad från det egna landet är det svårt att vilja ha något annat sedan… Men i grund och botten handlar det förstås om tycke och smak. Gillar man inte rädisor kvittar det hur snabbt de växer.
Recept och foto: Karoline Jönsson
Här bjuder Karoline på fem härligt somriga recept.