Den stora bristen på geriatriker kommer att leda till att allt fler multisjuka äldre kommer att fara illa ute i landstingen.
Det konstaterar Anne Ekdahl, överläkare på en geriatrisk klinik i Norrköping och ordförande i Svensk geriatrisk förening.
– Vi ser på de patienter som ofta kommer till oss, att de inte alltid är helt optimalt skötta. De har läkemedel som de inte tål, de har sjukdomar som inte upptäcks och diagnosticeras, men även sådant som blodtrycksmediciner, som många äldre har på tok för mycket av. De har för lågt blodtryck och de går och ramlar och bryter benen. Det här har allvarliga konsekvenser, med bristande geriatrisk kompetens, säger hon till Sveriges Radios Ekot.
SPFs vård- och omsorgsgrupp som har utrett kompetensläget inom äldrevården, omnämns i Ekots inslag.
SPF pekar i utredningen – som också innehåller en vision för framtiden och till förslag och som nu är under remissbehandling inför kongressen i Jönköping – att utvecklingen går åt fel håll.
Om tjugo år bara kommer det att finnas hälften så många geriatriker som idag – i förhållande till människor över 65.
Moderaten Mats Eriksson som är ordförande i sjukvårdsdelegationen vid Sveriges kommuner och landsting medger att situationen är otillfredsställande.
Redan för tre år sedan slog Socialstyrelsen larm. En fördubbling av antalet ST-platser i geriatrik var då av nöden, ansåg myndigheten.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se
Illa ställt i landet
Hör Ekots inslag här.
I Stockholm finns ungefär hälften av landets ST-läkare inom geriatrik.
I Värmland och Blekinge, exempelvis, finns inga ST-läkare inom geriatrik.
Gotland och Norrbotten har en plats vardera.
Källa: Ekot