Curry och paprika sätter smak på torsken som steks i smör och serveras med zabzipolo, gult ris med örter.
4 portioner
4 bitar torskrygg
1 citron
1 tsk salt
1 tsk paprika
1/2 chili
1/2 tsk curry
Paprikastrimlor för garnering
3 msk smör för stekning
1. Marinera torskryggen med kryddor, salt och pressad citronsaft. Låt stå i 10 minuter.
2. Stek i smör ett par minuter.
3. Garnera med lite paprikastrimlor.
Ris med örter (Zabzipolo)
4 portioner
4 dl basmatiris
1 1/2 liter vatten
1 1/2 dl färska örter, till exempel
dill och persilja
1 tsk curry
1/2 tsk gurkmeja
2 tsk salt
3 msk smör eller matolja
2 potatisar
1. Koka alltid ris i en stor kastrull, minst 4 liter. Koka upp vatten, örter, kryddor och salt. Skölj riset och lägg det i vattnet. Koka 5–8 min och häll sedan av riset i en sil.
2. Skala och skiva potatisen. Häll 2 msk smör eller rapsolja i botten på en teflonkastrull. Täck botten med potatis och häll över 1 dl vatten.
3. Tillsätt det avrunna riset och gör små hål i riset med skaftet av en slev eller liknande. Ringla över lite smör eller olja. Koka under lock på medelvärme ca 25 min.
Recept: Laleh Maghonaki
Foto: Stewen Quigley