Kraften i både backen och pensionärsskatten tvingar allt fler äldre till socialkontoret. Det skriver SPFs förbundsordförande Karl Erik Olsson i en debattartikel i Dagens ETC.
De som främst drabbas av backen i pensionssystemet och den orättvisa pensionärsskatten är äldre kvinnor, skriver Olsson:
– Under en tid när barnomsorgen var dåligt utbyggd stannade många kvinnor födda på 20- och 30-talen hemma för att ta hand om sina barn. Detta resulterar nu i en låg pension, som dessutom krymper ytterligare till följd av backen och pensionärsskatten.
SPF-basen kräver att de politiska partierna tar till sig verkligheten för de ekonomiskt utsatta äldre kvinnorna.
– Vilket parti ser behovet av en politik för de kvinnor med lägst pensioner som nu lever under fattigdomsgränsen? Är de fem partierna som står bakom pensionssystemet redo att ta bort backen?
Ingen pensionär vill efter ett långt liv ligga kommunen till last genom att tvingas ansöka om socialbidrag. Men verkligheten tvingar 16 400 seniorer att dryga ut pensionen med försörjningsstöd från kommunen, det som i dagligt tal kallas socialbidrag, konstaterar Karl Erik Olsson.
– Vi vill leva av den pension vi tjänat in och beskattas på samma sätt som de som förvärvsarbetar. Sveriges seniorer har tröttnat på ett pensions- och skattesystem som urholkar pensionerna och tvingar tusentals att bli fattigpensionärer, skriver SPFs ordförande som i debattartikeln också påminner om den färska Sifoundersökning som visar att pensions- och skattefrågan kan få 700 000 seniorer att byta parti på valdagen i september.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se
Fotnot: Backen är Karl Erik Olssons namn på ”bromsen”. Eftersom pensionerna sänks är backen ett mer rättvisande begrepp, menar han.
Allt fler fattiga
Sedan 2005 har antalet svenska pensionärer som lever under EU:s fattigdomsstreck fördubblats.
Statistiska Centralbyråns senaste statistik visar att 205 000 pensionärer tjänar mindre än 60 procent av medianinkomsten i Sverige.
Läs hela debattartikeln här.