Politikerna borde lyssna på seniorerna om de vill vinna valet nästa år. En fjärdedel av väljarna är över 65 år och de har många krav och behov som avgör hur de kommer att rösta. Följ Veteranens valbevakning som börjar i detta nummer.
1 VEM SKA FÖRA SENIORERNAS TALAN I RIKSDAGEN?
Är det bra eller dåligt att kryssa in en senior för att öka förståelsen för äldres behov? Läs om partiernas syn på representativitet och ålder.
2 VEM BRYR SIG OM EN FATTIGPENSIONÄR?
Nära hälften av de kvinnliga och en fjärdedel av de manliga pensionärerna har så låg allmän pension att de hamnar under fattigdomsgränsen. Läs mer här:
3 VEM VILL BEHÅLLA OCH ANSTÄLLA NÅGON EFTER 65?
Vi ska jobba längre men attityden till äldre arbetskraft är inte särskilt positiv. Många 60+ erbjuds förtida pension, de som blir kvar efter 65 mister sociala förmåner. Hur ska partierna få företagen att anställa äldre när alla talar om ungdomsarbetslösheten?
4 VAD HÄNDER MED VINSTERNA I VÅRDEN?
Rapporteringen om vanvård på äldreboenden duggar tätt. I många fall handlar det om privata vårdgivare med riskkapitalister i ryggen. Men är det så mycket bättre i den offentliga vården? Kommer privata aktörer försvinna från marknaden om partierna går till val på vinstbegränsning?
5 HUR SKA ANHÖRIGA KLARA TRYCKET?
Anhöriga förväntas ta allt större ansvar för vården av sina närmaste i hemmet. Priset är ofta att de själva blir sjuka. Vem ska ta ansvaret när de inte längre orkar? Denna fråga engagerar djupt.
6 VAD HÄNDER MED SKATTER OCH PENSIONER?
Femte jobbskatteavdraget står för dörren. Skattegapet ökar mellan löntagare och pensionärer. Tänker politikerna kompensera pensionärerna för detta? Pensionssystemet är i gungning. Dags att sätta broms för bromsen?
7 ALLA SKA MED – MEN HUR?
Bankerna slutar med kontanter. Fast telefoni försvinner från glesbygd. Alla förväntas vara uppkopplade på internet och ha en smart mobiltelefon. Hur ska de äldre som inte är med på det digitala tåget klara sin vardag?