Se & läs

Hommage till Karin Larsson

Publicerad 2009-06-17

De kommer utför ängarna… nej inte från Karlfeldts Sjugareby, utan från Sundborn med omnejd. Ett tiotal kullor troppar in efter hand i Carl Larssongårdens stora ateljé och plockar fram sina handarbeten – fem stycken vepor à fyra meter x 60 centimeter. Det är drygt en månad kvar till öppningen av sommarens stora jubileumsutställning Karin Larsson 150 år och då ska deras alster hänga på plats.
Utanför utställningshallen Kvarnen kommer Karin Larsson att möta besökarna i helfigur, sex meter hög. När man kliver in under hennes blåvitrandiga kjol ser man veporna hänga från en ljuskrona i taket.
Om kvinnorna från Sundborn är aktörer så är textilformgivaren Wanja Djanaieff regissören. Det är hon som står för den konstnärliga utformningen och idéerna bakom utställningen. Hon granskar veporna noga. En av dem är sammansatt av blåvitrandiga kökshanddukar, en annan vepa består av virkade smådukar i olika blå toner, en tredje av broderade dukar, kuddvar med vackra spetsar och ett handduksförhänge.
Eva Norberg får bakläxa av fröken Wanja.
– Här har du sytt fållen över texten så att man inte ser ”H:et” i Handdukar, säger hon.
Men Eva tar inte illa upp, hon syr om på plats.

Alla vill vara med
När Wanja presenterade idén om veporna för Marianne Nilsson, utställningsansvarig på Carl Larssongården, var hon osäker på hur många Sundbornkvinnor som skulle ställa upp.
– Men till första träffen med Wanja kom 40-50 kvinnor. Alla ville vara med. Nu har vi ordnat ”tandläkartider” så att första gruppen kommer klockan 15, en annan klockan 16 och nästa klockan 18, berättar Marianne.
– Wanja bad oss ta med oss sånt som låg oanvänt i linneskåpen, berättar Marit Frieberg, barnbarn till Karin Larsson.
Hennes kusin Daike Gruvnäs har rest från Falun för att vara med. Också hon är barnbarn till Karin.
– Vi minns inte Karin så väl. När hon dog 1928 var vi bara några år gamla. Nu är vi bara två kusiner kvar i livet men vi har över 220 släktingar, berättar Daike.
Det är släkten Larsson Hytte som driver arvet från Karin och Carl Larsson vidare.
Tack vare släktföreningen är gården inte bara öppen för besökare utan den används också för olika aktiviteter. Som idag när Carl Larssons ateljé är förvandlad till sylokal.

Sov i Karins säng
– Jag och min syster har sytt nya dynor till träsoffan här efter Karins mönster. Ja, till hela huset har vi sytt om dukar och kuddar vartefter de slitits ut, säger Marit.
Och nog slits det. Gården används flitigt av släktföreningen – många bröllop och dop och stora födelsedagar firas här.
– Och jag har fått sova över i Karins säng. Hon var snäll nog att inte spöka för mig, berättar Wanja.
Nu är hela Sundborn engagerad, inte bara kvinnorna utan även männen. Ställningen till Karin Larssons kjol ska smidas, tolv Ikeagungstolar (inspirerade av Karin Larssons förlaga) ska målas i Sundborns färger och sättas upp i byn, kuddar ska sys, lådor ska snickras med mera. Allt är ideellt arbete.
När vi ser oss om i byn upptäcker vi att hantverket lever ett eget liv. Någon har stickat randiga ”överdrag” till gamla lyktstolpar, brevlådor har fått utsirade ”dörrar”.

Text: Gunilla Lindahl
Foto: Örjan Björkdahl

Läs även:
”I vår tid skulle vi ha kallat henne stylist”


Sundborns kvinnor ställer upp. Foto: Örjan Björkdahl

Här kan du se Karin Larssons verk i sommar

Sundborn: Intill konsthallen Kvarnen står Karin Larsson i helfigur. Här visas ett urval av hennes textilier till den 31 augusti. Elever från Textil-
högskolan i Borås visar också egna tolkningar av Karin Larssons textilkonst.
www.clg.se

Hallsberg: Ett urval av eleverna vid textilhantverkarskolan HVs tolkningar av Karin Bergöö Larssons verk visas i Bergööska husets konsthall. Pågår till den 16 augusti. www.hallsberg.se

Helsingborg: På Sofiero visas under sommaren en mat- och blomsterutställning i slottet, vinhuset och i köksträdgården. Utställningen Åt Solsidan på Sofiero är inspirerad av Christina Högardh-Ihrs bok Karin Larsson och blommorna i Sundborn. Pågår till den 27 september.
www.sofiero.se


Marit Frieberg har sytt dynan efter Karins förlaga. Foto: Örjan Björkdahl


Barnbarnen Marit Frieberg och Daike Gruvnäs. Foto: Örjan Björkdahl


Karins japaninspirerade duk. Foto: Örjan Björkdahl.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas