Det finns en badplats i Eskilstuna som aldrig stänger. Hela vintern samlas här ett gäng trogna vinterbadare. De bastar, badar, snackar och trivs tillsammans.
Att vinterbada har blivit en självklarhet för Leif Årestam. Han älskar att vistas utomhus i snö och kyla en stund efter bastubadet, utan att frysa.
– Hela grejen är så sammansatt. Det är mäktigt att kunna hoppa i det iskalla vattnet. Kombinationen bastu och bad är en upplevelse oavsett årstid. Och den sociala samvaron, den har ju ingen årstid, säger han.
Ingen i det här gänget skryter på något sätt om att vara tuffare än vanligt folk. Men utomstående betraktare kan nog ändå skönja en viss stolthet när badarna med ett stadigt tag kring stegen häver sig upp ur det iskalla vattnet. Någon säger att det riktigt känns hur endorfinerna rusar runt i kroppen.
– Det är precis som efter en rejäl träningsrunda! säger Leif Årestam.
Året-runt-badarnas plats ligger i Skjulsta i Eskilstunaån
Det är en av de allra vackraste platserna i kommunen med strömmande vatten som någon kilometer längre bort rinner rakt genom stadskärnan. Det är ett historiskt område, bara ett magplask från den kanal som Hertig Karl lät anlägga för att förbinda Hjälmaren med Mälaren.
Ett par strömstarar dyker i vattnet från några stenar en bit bort, vid badbryggan där 120 Eskilstunabor i föreningen varje vecka svalkar av sig efter bastun.
Leif Årestam fyllde 65 för två år sedan och gick då i pension. Han har alltid hållit sig i trim.
– Som grabb sysslade jag med flera sporter, men det var handboll som var min främsta idrott. Jag startade som åttaåring och höll på tills jag fyllt 31. Senare var jag en flitig gäst i badhusets turkbad, men när den avdelningen stängde för sådär 25 år sedan anslöt jag mig till den här verksamheten. Och på den vägen är det, säger Leif Årestam.
Men det var redan på 1940-talet som ett antal Eskilstunabor startade Andelsföreningen Gymnasternas Sportstuga i Skjulsta.
– Var och en fick köpa en aktie som kostade 10 kronor. För pengarna byggdes sedan bastun, och medlemmarna ordnade en brygga. Anläggningen fanns på samma plats där vi håller till än i dag. Fast nu omsätts inga aktier, utan de flesta köper ett kort som berättigar till tio bad, berättar Leif Lundin, som sedan tiotalet år tillbaka är ordförande i föreningen.
Vinterbad kan inte jämföras med något annat
Antalet deltagare har sjunkit något genom åren, men trots allt är man så många att 120 bad noteras varje vecka. En femtedel av badarna är kvinnor. Många hör till den äldre generationen, men en av de yngre är Mesa Ali.
– Jag har varit med ett par år. Förutom att det är skönt är det trivsamt också, försäkrar hon.
Det är inte alla som badar året om. Men Leif Årestam är en av dem som är engagerad och som minst en gång i veckan bastar och därefter svalkar av sig i Eskilstunaåns just nu iskalla vatten.
– Jag känner mig så härligt trött och avslappnad efteråt. Det kan inte jämföras med något annat.
Bernt-Ove Möller är också han en trogen året-runt-badare, 72 år fyllda.
– Det var lite för mig som för Leif, säger han, nämligen att även jag höll till i badhusets turkavdelning tills den stängde. Då tog både jag och min fru chansen att komma med här istället.
Frun har slutat med vinterbad, men det har inte Bernt-Ove, som har ett väl inrutat veckoschema.
– En dag i veckan är det vattengympa i varmt vatten och en dag blir det bastu följt av ett dopp i ån, det är min grej, säger han.
Anläggningen från 1940-talet har ersatts av en modern anläggning med omklädningsrum och bastu. I samma hus ligger ett kafé.
På vintrarna kommer skolklasser hit för att träna isräddning
Då är bland andra Leif Årestam engagerad, även om det är skolans personal som sköter undervisningen.
– Under säkra former låter vi modiga skolelever hoppa i vattnet. Med hjälp av isdubbar ska de sedan ta sig upp på isen.
När det inte är naturlig is i ån används frigolitblock att hugga isdubbarna i. Inte ens riktiga vargavintrar går det att garantera att isen ligger stark eftersom vattnet är så strömt.
Några allvarliga incidenter har det strömmande vattnet faktiskt ställt till med. För några år sedan kom en dam för långt ut från bryggan och drogs med i strömmen. En modig person kastade sig i vattnet för att rädda henne, men följde också med, och det slutade med att båda fastnade mot gallret vid en bro lite längre bort. Det kunde ha slutat illa.
– Därför är det viktigt att vi som badar håller oss nära stegen när Eskilstunaåns dammluckor står öppna. Och det gör vi förstås, försäkrar Leif Årestam.
Text Roger Stark
——————————
FOTNOT: Hertig Karl, sedermera Karl IX, var Gustav Vasas yngste son. Han föddes 1550 och dog 1611 på Nyköpingshus. Hans hertigdöme bestod av Södermanland, Närke, samt delar av både Västmanland och Värmland. Rester av Hertig Karls kanal syns fortfarande i naturen i Skjulsta. Kanalen innebar att fraktbåtar kunde undvika strömmarna som fortfarande är en del av Eskilstunaån.
tips vinterbad
1. Ta alltid med en vän.
2. Värm upp dina muskler innan du går i vattnet.
3. Låt din kropp svalna efter bastun innan du går i vattnet.
4. Första gången, ta ett snabbt dopp.
5. Klä dig varmt efter simturen.
6. Drick varma drycker och njut.
7. Gå aldrig i vattnet om du är sjuk.
8. Ha något på huvudet, handskar och speciella skor om det behövs.
9. Hoppa aldrig i vattnet med huvudet först.
10. Hur många gånger du doppar dig är ett individuellt val. Lyssna på din kropp vad som fungerar bäst för dig.
Källa: Finska friluftsorganisationen Suomen Latu.